• TV-Gids

Kiss Kiss Bang Bang

crime

TV-Tip

Kruimeldief Harry wordt per ongeluk aangezien voor een acteur. Zo belandt hij bij privé-detective Gay Perry, die hem de kneepjes van het vak bijbrengt voor een filmrol. Het stel raakt betrokken bij een levensgevaarlijke moordzaak.

Kruimeldief Harry Lockhart (Downey) doet zich voor als acteur en is naar LA gevlucht voor een onwaarschijnlijke auditie; een rol in een misdaadfilm. Ter voorbereiding op zijn rol moet hij samenwerken met privé-detective Gay Perry (Kilmer) en zijn onbereikbare schoolliefde Harmony (Monaghan). De rollen van de spelers worden levensecht als zij zich tegen wil en dank midden in een moordonderzoek bevinden.

Recensie ★★★★★

In het wereldje van Hollywoods scenarioschrijvers is Shane Black een big shot. Met zijn scenario van Lethal Weapon is-ie zo’n beetje de uitvinder van de buddy movie; zijn geniale dialogen en macho-uitspattingen perfectioneerde hij met The Last Boy Scout, en hij was de eerste die drie miljoen dollar kreeg voor een script, dat van The Long Kiss Goodnight. Het is een hele tijd stil geweest rond Black, maar met Kiss Kiss Bang Bang (die hij ook heeft geregisseerd) laat hij zien dat hij de kunst nog niet is verleerd. Het mega-publiek dat hij met zijn vroege schrijfsels bereikte, zal hij deze keer niet te pakken krijgen. Daarvoor is zijn nieuwste te moeilijk in een hokje te stoppen. Maar als je openstaat voor iets bijzonders, valt er veel plezier te beleven aan deze komische misdaadfilm. In wezen is het weer een typische buddy movie, maar dan vermomd als lichtvoetige detectivefilm vol zelfspot. Heel veel zelfspot. Sterker nog, als je de bochtige plot precies probeert te volgen, schiet de helft van de snedige opmerkingen langs je heen. Vooral de voice-over van Robert Downey jr., die een schooierige kruimeldief speelt, zit er vol mee. Zijn koppeling aan Val Kilmer als homoseksuele ‘private eye’ werkt uitstekend: we kunnen ons amper nog herinneren, wanneer Val voor het laatst zo op dreef was! Hopelijk blijft Black nu weer even bezig, want zo lusten we er nog wel een paar. Veronica Magazine nr. 51 – (KK)

Regie
  • Shane Black
Acteurs
  • Robert Downey jr.
  • Val Kilmer
  • Michelle Monaghan
  • Corbin Bernsen
  • Dash Mihok
  • en vele anderen
Info
  • USA