• TV-Gids

Dangerous Liaisons

speelfilm

TV-Tip

Frankrijk 1788. De verveelde markiezin De Merteuil vraagt haar ex-geliefde Vicomte de Valmont om een gunst. Haar ex-echtgenoot gaat trouwen met de jonge Cecile de Volanges. De markiezin wil graag dat Valmont Cecile verleidt vlak voor haar trouwdag. Dat resulteert in manipulaties, intrige en wraak met fatale gevolgen.

Romantisch drama van Stephen Frears, naar "Les liaisons dangereuses" van Choderlos de Laclos. Frankrijk, 18de eeuw. Markiezin De Merteuil roept de hulp in van haar vroegere minnaar Valmont om het huwelijk tussen haar ex-vriend en de jonge Cecile te voorkomen. Valmont vindt het verleiden van de naïeve Cécile een al te gemakkelijke opdracht en heeft voor zichzelf een andere uitdaging in gedachte: de respectabele en trouwe Madame De Tourvel. De markiezin gelooft nooit dat het Valmont zal lukken haar te verleiden en gaat een weddenschap aan. Als Valmont in zijn opzet slaagt, dan mag hij nog eenmaal de nacht doorbrengen met haar ...

Recensie ★★★★★

Na het succes van bescheiden films zoals My Beautiful Laundrette haalde regisseur Frears alles uit de kast voor zijn Amerikaanse doorbraak. Het betreft een spectaculaire verfilming van Christopher Hamptons succesvolle toneelstuk Les liaisons dangereuses, dat was gebaseerd op het gelijknamige boek van Choderlos de Laclos uit 1782. In het 18e-eeuwse Frankrijk hebben markiezin Close en graaf Malkovich duivels plezier in het spelen met andermans gevoelens. Zij daagt hem uit om de onschuldige deerne Thurman te verleiden, terwijl hij zijn oog heeft laten vallen op de getrouwde Pfeiffer. Dat resulteert in manipulaties, intrige en wraak met fatale gevolgen. Er waren Oscars voor het scenario van Hampton, die zijn eigen toneelstuk bewerkte, Stuart Craigs schitterende vormgeving en de kostuums. Verdere nominaties gingen naar de film, Close, Pfeiffer en de sfeervolle muziek van George Fenton. Milos Forman maakte vlak na deze film het op hetzelfde verhaal gebaseerde Valmont, waarvan wegens verzadiging bij het publiek en ondanks zijn kwaliteit het grote succes uitbleef. Het verhaal werd in 1959 ook al eens verfilmd als Dangerous Liaisons en in 1999 verscheen er nog een prima Amerikaanse tienerversie van dit verhaal onder de titel Cruel Intentions. Dezelfde regisseur, scenarist en hoofdrolspelers kwamen opnieuw bijeen voor het prulwerk Mary Reilly.

Regie
  • Stephen Frears
Acteurs
  • John Malkovich
  • Glenn Close
  • Michelle Pfeiffer
  • Keanu Reeves
  • Uma Thurman
  • en vele anderen
Info
  • USA