De Oscars lijken zo een leuk feestje en toch wil niemand de show presenteren. Onze columnist Klaas legt uit waarom.

Wauw, dat was snel! Tussen de onthulling van Kevin Hart als presentator van de komende Oscar-uitreiking en het moment dat hij alsnog bedankte voor de eer, zaten twee dagen. Het zal weinig filmfans ontgaan zijn waarom: een stel niet eens zo oude tweets waarin hij uit de doeken deed hoe gruwelijk hij het zou vinden als zijn zoon hem ooit zou vertellen dat hij homoseksueel is.

Dit lijkt me echt iets dat de Academy van tevoren had kunnen uitzoeken. Dan hadden ze meteen de terechte verwijten kunnen voorkomen dat deze situatie een probleem is, maar dat bijvoorbeeld Mel Gibson na zijn antisemitische tirades alweer terug in de gratie is. Maar goed, nu dus de vraag wie er dan wel komt helpen met die beeldjes straks.

Afgefikt

Article continues after the ad

Presentator zijn van de Oscars is geen populaire klus. Je krijgt er een paar ton voor, maar dat is niks bijzonders voor de mensen die überhaupt in aanmerking komen. Bovendien betekent de voorbereiding een paar weken keihard werken en kun je het eigenlijk nooit goed doen: de laatste jaren was er geen enkele presentator die er de ochtend na de uitreiking goed vanaf kwam in de pers. Als je pech hebt, word je zelfs helemaal afgefikt en krijg je ook nog de schuld van de alsmaar dalende kijkcijfers van de ceremonie.

Allemaal mogelijke redenen waarom sterren als Oprah Winfrey, Jerry Seinfeld en Justin Timberlake het aanbod al eens hebben afgeslagen. Er is intussen al geopperd dat er deze keer misschien helemaal geen presentator zal zijn, wat dat ook betekent in de praktijk. En er is een campagne gaande om Beertje Paddington aan de baan te helpen. Maar dat is een grapje, denk ik. Hoop ik…

More content below the advertising