Source
Foto: Mike van den Toorn

Suzan & Freek begonnen op Facebook en zijn nu overal te horen. Suzan: "Toen we op één stonden, hebben we bij mijn ouders in de woonkamer een groot feest gegeven."

Opeens waren ze daar: Suzan & Freek. Het duo maakte covers van bekende hits en plaatste de video's on-line. Met hun eigen liedje Als het avond is scoorden ze een grote hit en ook Blauwe dag werd een succes. Veronica Magazine sprak met het zingende stel, dat al vanaf de middelbare school een relatie heeft.

Wat was er eigenlijk eerst: de muziek of de verkering? 
Freek: "De verkering. Toen we op de middelbare school een relatie kregen, zaten we allebei in verschillende bandjes."
Suzan: "De eerste keer dat we werden gevraagd om iets met z’n tweeën te doen, was op een vakantiepark in Winterswijk, waar Freek ‘s zomers in de snackbar werkte."
Freek: "Die bazin zei: 'Jij maakt toch muziek? Het je zin om elke dinsdag live op het terras te spelen met Suus?' Toen waren we een jaar of zestien, zeventien. Al snel vroegen gasten of ze ons ook konden boeken voor feestjes. Toen dachten we: waarom niet? En niet veel later: misschien moeten we een keer een filmpje online zetten om te laten zien wat we doen. Toen hebben we onze Facebook-pagina gemaakt."
Suzan: "Bij de eerste cover die we online zetten, Nothing Really Matters van Mr. Probz, hadden we geschreven dat we het een paar weken gingen doen. Inmiddels zijn we vijf jaar verder. De video’s namen we gewoon thuis op: we kozen een liedje, speelden het twee keer door en zetten de camera aan."
Freek: "Na een keer of drie, vier ontvingen we al allemaal verzoekjes. En toen we een keer geen tijd hadden om op vrijdag een cover te plaatsen, kregen we heel veel berichten: waar blijft de video?"

 

Article continues after the ad

Hoe waren die weken waarin Als het avond is langzaam naar de eerste plaats in de Top 40 kroop?
Suzan: "Elke keer dat we weer een plaats stegen, vierden we dat alsof we al op de top zaten. We dachten steeds: dit zal wel de max zijn. Toen we op één stonden, hebben we bij mijn ouders in de woonkamer een groot feest gegeven."
Freek: "Er was een man of vijftig. We hebben tot vijf uur doorgehaald, iedereen was echt totáál van de kaart. Na drie weken op nummer één zeiden we tegen elkaar: 'Volgens mij moeten we stoppen met werken.'"
Suzan: "Dat was eind maart, op een zondagavond. Ik was toen nog fulltime interieurarchitect en Freek werkte bij een platenmaatschappij. De volgende ochtend hebben we allebei ontslag genomen. We hadden het gewoon te druk, en al onze vrije dagen waren op."

Hebben jullie tijdens het schrijven van nieuwe liedjes niet gedacht: hoe gaan we hier ooit nog overheen?
Freek: "Toen we onze tweede single Blauwe dag uitbrachten, voelden we wel een bepaalde druk. Zijn we een eendagsvlieg of niet? Zodra bleek dat dat nummer goed viel, gaf dat heel veel vertrouwen voor het album."
Suzan: "Ik denk dat we onze stijl hebben gevonden. Dat geeft rust: wij weten wie we zijn en staan achter wat we hebben gemaakt. Voor de rest zien we het wel."

Hoe zien jullie de ideale toekomst van Suzan & Freek voor je?
Suzan: "Ik hoop dat heel veel mensen de nieuwe nummers op Gedeeld door ons helemaal gaan meezingen, zoals nu al gebeurt bij Als het avond is en Blauwe dag, en dat ze naar optredens komen voor onze eigen liedjes in plaats van voor covers."
Freek: "Op Pinkpop spelen is ook wel een droom van ons, dat zou echt ziek zijn."
Suzan: "We genieten nu vooral heel erg van wat ons allemaal overkomt. Ik hoop dat we dat altijd kunnen vasthouden en blijven beseffen hoe bijzonder het is. We willen dit succes niet voor lief gaan nemen."

Het complete interview met Suzan & Freek staat in Veronica Magazine, nummer 42.

More content below the advertising