Renze Klamer in Veronica Magazine
Source
Foto: Stef Nagel

Renze Klamer is klaar voor het tweede seizoen van De Vooravond. In Veronica Magazine ligt de presentator alvast een tipje van de sluier op.

Toen Matthijs van Nieuwkerk stopte met De Wereld Draait Door was het de grote vraag welk programma deze iconische show zou vervangen. Het werd De Vooravond, een dagelijkse talkshow met Renze Klamer en Fidan Ekiz. Het eerste seizoen werd goed ontvangen, maar volgens Klamer is er nog ruimte voor verbetering. 

Onderscheiden

Hij wil in het vervolg de teugels wat meer loslaten en op het laatste moment de show helemaal om kunnen gooien. "Het onderwerp van de eerste en belangrijkste gast moet ook aansluiten op de actualiteit, dat zeker, maar we hebben vijftig minuten, dus er is veel mogelijk. We hebben zo veel leuke ideeën dat we ervoor moeten waken dat we niet het hele seizoen al hebben ingevuld als het nog maar amper begonnen is. Je moet ook iets heel anders durven doen, zeker als je je daarmee kunt onderscheiden van de programma’s die er al zijn."

Valkuil

Het belangrijkste onderdeel van de talkshow is de samenwerking met collega Fidan Ekiz. Het werkt vooral zo goed omdat ze erg verschillend zijn. "Kijk, zowel haar stijl als de mijne heeft voor- en nadelen. Haar valkuil is dat ze na een uitzending kan denken: misschien had ik me wat minder moeten laten gelden. Mijn valkuil is dat ik na afloop denk: misschien had ik met betrekking tot bepaalde punten toch wat minder neutraal moeten zijn. De ironie is dat toen ik nog radio maakte, ik juist degene was die werd gezien als de minst neutrale. Naast Fidan is dat ineens anders, dan voel ik soms de behoefte om wat balans aan te brengen."

Article continues after the ad

Gedoe

Toch is hij wel blij met zijn eigen rol in het programma. "Ik hoef niet per se een mening te uiten of een statement te maken. Er is tussen ons totaal geen sprake van ellebogen- werk. Als Fidan haar moment pakt, dan denk ik: prima, shine. Het geeft haar ook een hoop gedoe hoor, want het publiek reageert feller op haar dan op mij. Daar ben ik niet jaloers op. Bovendien haal ik er voldoening uit als ik ervoor kan zorgen dat een gesprek ordelijk verloopt en in balans blijft. En ik zorg voor wat vrolijke afwisseling, bijvoorbeeld met mijn liedjes."

Cabaret

De liedjes zijn echter niet bij iedereen even populair. "Door sommigen geliefd en door sommigen gehaat, inderdaad. Ik vind het zelf heel prettig om een beetje cabaret in te zetten, voor de nodige luchtigheid en vrolijkheid. Daarnaast kun je uit mijn teksten wel degelijk een idee krijgen van wat ik van de wereld vind."

De Vooravond is vanaf maandag 15 februari iedere werkdag te zien om 19:00 uur op NPO 1.

Het complete interview met Renze Klamer is te lezen in Veronica Magazine nummer 7.

More content below the advertising