Twaalf jaar geleden maakte Queer Eye for the Straight Guy furore met een simpel realityconcept: laat een vijftal homoseksuele mannen een uitgerangeerde hetero onder handen nemen en geef hem tips over kleding, design, eten, verzorging en persoonlijkheid. 

Begin dit jaar blies Netflix de serie nieuw leven in mét een kersverse Fabulous Five. Dit keer geven ze niet alleen hetero’s een make over: ook vrouwen, homo- en transseksuelen moeten eraan geloven. En dat maak de show nóg beter. Het tweede seizoen staat inmiddels online, dus heb jij deze realityparel nog niet bekeken, ga dat dan zo snel mogelijk doen. Hier 7 redenen.

7. Iedere Make over is puur goud 

Niet alleen looks, maar ook het huis van de kandidaat, zijn/haar persoonlijkheid en cooking-skills gaan op de schop. Goed nieuws en al helemaal voor de kijker. Binnen een uur zie je iemand transformeren van een uitgerangeerde stakker naar hippe midlifer. Alsof je je kamer opruimt, maar dan zonder je kamer op te ruimen.

More content below the advertising

6. Maar er zit meer achter 

De Fab Five smijten er niet alleen wat kleding- en kooktips tegenaan. Queer Eye gaat over meer dan dat. Issues omtrent seksuele geaardheid, racisme, religie en familie worden op een niet al te beladen manier bespreekbaar gemaakt. Dit leidt zo nu en dan tot heftige gesprekken. Alsof de NPO Extreme Home Makeover zou produceren, zeg maar.

5. Het is hilarisch 

Yaaasss. The Fab Five zijn een mooi gezelschap. Van down-to-earth tot flamboyant en alles daar tussenin. Het zorgt voor een fantastische dynamiek, zeker omdat de heren niet vies zijn van een beetje humor. De feilloos bebaarde Jonathan van Ness, alias 'tall gay Jesus', steelt wat ons betreft de show met een catalogus van oneliners die niemand, maar dan ook NIEMAND anders zou kunnen verzinnen en/of nadoen.

4. Het is vreselijk Amerikaans 

We gaan niet liegen: Queer Eye smeert zo nu en dan erg zoete stroop. Zoals in iedere Amerikaanse realityshow wordt er flink wat afgejengeld. Je kunt je er (begrijpelijk) kapot aan ergeren, maar accepteren en erom lachen werkt beter. Zeg nou zelf: een redneck zien grienen om een avocado-grapefruit-salade is toch puur genieten?

3. Iedere aflevering is nét een beetje anders 

Realityshows volgen veelal een vast stramien. En Queer Eye is bepaald geen uitzondering. Toch wordt er per aflevering een doel gesteld. De ene kandidaat wil uit de kast komen, de ander wil zijn vriendin ten huwelijk vragen en de volgende wil een succesvolle fundraiser organiseren voor de lokale brandweer. Zo blijft het interessant, ook wanneer je alle afleveringen achter elkaar kijkt.   

2. De show is lekker divers 

Kandidaten van alles soorten en maten worden onder handen genomen. Van blanke hillbilly’s tot Afro-Amerikaanse gays en religieuze papa’s: allemaal krijgen ze een make over van de kleurrijke Fab Five. En kleurrijk zijn ze zeker. Waar de originele cast van Queer Eye een vijftal blanke mannen besloeg, is de groep dit keer representatiever.

1. Je kunt er wat van leren 

Misschien wel de belangrijkste reden. Zit je zelf een beetje in het slop? Tips die worden gegeven over kleding, eten, persoonlijkheid en verzorging zijn ook op jouw (en onze) grauwe bakkes van toepassing! Daarnaast sluit iedere aflevering af met een persoonlijk tip. Nou, wat wil je nog meer?