Twaalf jaar geleden maakte Queer Eye for the Straight Guy furore met een simpel realityconcept: laat een vijftal homoseksuele mannen een uitgerangeerde hetero onder handen nemen en geef hem tips over kleding, design, eten, verzorging en persoonlijkheid. 

Begin dit jaar blies Netflix de serie nieuw leven in mét een kersverse Fabulous Five. Dit keer geven ze niet alleen hetero’s een make over: ook vrouwen, homo- en transseksuelen moeten eraan geloven. En dat maak de show nóg beter. Het tweede seizoen staat inmiddels online, dus heb jij deze realityparel nog niet bekeken, ga dat dan zo snel mogelijk doen. Hier 7 redenen.

7. Iedere Make over is puur goud 

Niet alleen looks, maar ook het huis van de kandidaat, zijn/haar persoonlijkheid en cooking-skills gaan op de schop. Goed nieuws en al helemaal voor de kijker. Binnen een uur zie je iemand transformeren van een uitgerangeerde stakker naar hippe midlifer. Alsof je je kamer opruimt, maar dan zonder je kamer op te ruimen.

6. Maar er zit meer achter 

De Fab Five smijten er niet alleen wat kleding- en kooktips tegenaan. Queer Eye gaat over meer dan dat. Issues omtrent seksuele geaardheid, racisme, religie en familie worden op een niet al te beladen manier bespreekbaar gemaakt. Dit leidt zo nu en dan tot heftige gesprekken. Alsof de NPO Extreme Home Makeover zou produceren, zeg maar.

5. Het is hilarisch 

Yaaasss. The Fab Five zijn een mooi gezelschap. Van down-to-earth tot flamboyant en alles daar tussenin. Het zorgt voor een fantastische dynamiek, zeker omdat de heren niet vies zijn van een beetje humor. De feilloos bebaarde Jonathan van Ness, alias 'tall gay Jesus', steelt wat ons betreft de show met een catalogus van oneliners die niemand, maar dan ook NIEMAND anders zou kunnen verzinnen en/of nadoen.

4. Het is vreselijk Amerikaans 

We gaan niet liegen: Queer Eye smeert zo nu en dan erg zoete stroop. Zoals in iedere Amerikaanse realityshow wordt er flink wat afgejengeld. Je kunt je er (begrijpelijk) kapot aan ergeren, maar accepteren en erom lachen werkt beter. Zeg nou zelf: een redneck zien grienen om een avocado-grapefruit-salade is toch puur genieten?

3. Iedere aflevering is nét een beetje anders 

Realityshows volgen veelal een vast stramien. En Queer Eye is bepaald geen uitzondering. Toch wordt er per aflevering een doel gesteld. De ene kandidaat wil uit de kast komen, de ander wil zijn vriendin ten huwelijk vragen en de volgende wil een succesvolle fundraiser organiseren voor de lokale brandweer. Zo blijft het interessant, ook wanneer je alle afleveringen achter elkaar kijkt.   

2. De show is lekker divers 

Kandidaten van alles soorten en maten worden onder handen genomen. Van blanke hillbilly’s tot Afro-Amerikaanse gays en religieuze papa’s: allemaal krijgen ze een make over van de kleurrijke Fab Five. En kleurrijk zijn ze zeker. Waar de originele cast van Queer Eye een vijftal blanke mannen besloeg, is de groep dit keer representatiever.

1. Je kunt er wat van leren 

Misschien wel de belangrijkste reden. Zit je zelf een beetje in het slop? Tips die worden gegeven over kleding, eten, persoonlijkheid en verzorging zijn ook op jouw (en onze) grauwe bakkes van toepassing! Daarnaast sluit iedere aflevering af met een persoonlijk tip. Nou, wat wil je nog meer?

Jennifer Hoffman onderzoekt de kledingindustrie

Jennifer Hoffman kennen we als actrice maar in het nieuwe programma Genaaid toont ze een hele nieuwe kant van zichzelf en dat voelt volgens haar nogal naakt. 

Op de vraag van Veronica Magazine of acteren nog wel zo leuk is, kijkt Jennifer Hoffman verrast op. "Is dat echt een serieuze vraag?" Voor haar is acteren het leukste vak dat er is omdat het haar herinnert aan haar jeugd. "Het is wat kinderen het liefste doen op het schoolplein. Ik ging dan The A-Team nadoen en mocht dan Murdock zijn of B.A. Of je speelde winkeltje en dan ben jij de verkoper en ik kom wat kopen. Die lol die je als kind hebt, voel ik nog precies zo. Hoe kan iemand dát niet leuk vinden?"

Met het programma Genaaid gaat ze aan de slag als presentatrice en dat is toch wel even wennen. "Het is zo anders dan acteren, nu moet ik mezelf ‘spelen’. Dat voelt nogal naakt. Toen ik aan het team werd voorgesteld als de presentatrice van het programma, zei ik meteen: sorry alvast. Ik was zo bang om mensen teleur te stellen. Maar het ging goed.”

 

Stomp in je buik

In Genaaid gaat Hoffman met een groepje modeontwerpers naar Myanmar om van dichtbij te zien hoe kleding gemaakt wordt en dat is best heftig. "We hebben ons gefocust op katoenplukken en leerlooien en echt misstanden gezien. In het programma dagen we de vijf deelnemers, die op het punt staan de mode-industrie in te gaan, uit om een duurzamer alternatief te bedenken.”

De reis ging Hoffman niet in haar koude kleren zitten en zij vindt Genaaid daarom ook een passende titel. “Ik vind het wel een stoere kreet. We hebben heftige dingen gezien en meegemaakt en dan mag zo’n titel ook wel voelen als een stomp in je buik. Het is belangrijk dat mensen hiernaar kijken en dan is het goed als je met een gewaagde kreet de aandacht trekt. En het dekt de lading, omdat het over kleding gaat en tegelijkertijd over de mensonterende omstandigheden.”

Liefdesleven

Vanwege haar werk als actrice en presentatrice is Jennifer Hoffman een BN'er en daardoor staat haar privéleven ook in de schijnwerpers en dat vindt zij een lastig onderwerp. "Het is zo privé. Er circuleert nu een naam, Dorian Cole, maar zo heet hij niet. Hij zou ook een kok zijn, maar dat is hij niet. En hij komt ook niet uit Canada. We zijn al voor een tv-programma gevraagd waarin hij zou koken en ik word geïnterviewd. Ik heb keihard gelachen. Hij kan heus wel koken, maar ik weet niet of dat nou zo uitzendwaardig is... Maar is het echt interessant om het in Veronica Magazine over mijn liefdesleven te hebben?”

Genaaid is vanaf vanavond wekelijks te zien om 20:25 uur op NPO 3.

De meeste rampenfilms zijn matige b-films maar Into the Storm is een spectaculaire actiefilm die zich met gemak kan meten met de grotere blockbusters

Het kleine stadje Silverton wordt geteisterd door een aantal tornado's. Terwijl de bewoners op zoek gaan naar een schuilplaats, komt een groepje stormjagers naar het stadje toe om onderzoek te doen naar de wervelwinden. Al snel wordt duidelijk dat dit nog maar het begin is en de storm alleen maar heftiger wordt.

De onbetwiste koning van de rampenfilm is zonder twijfel Twister maar Into the Storm doet een hele goede poging om die plek in te nemen. De makers weten dat de film geen sterk verhaal of diepgaande personages nodig heeft. Het draait om zo veel mogelijk spektakel en dat zit meer dan goed. De special effects zijn geweldig en de wervelstorm aan het einde is simpelweg verbluffend.

Om 21:00 uur op Veronica.