De negende film van Quentin Tarantino is weer een meesterwerk. In Once Upon a Time... in Hollywood brengt hij een ode aan de jaren '60.

Als er zoiets bestaat als een formule voor succes als regisseur, is dat om keer op keer te verrassen en tegelijkertijd jezelf te blijven. Dat klinkt als een onmogelijke spagaat, maar Quentin Tarantino flikt het met zijn nieuwste. Lang werkte hij zijn lijstje met favoriete genres af: hij maakte een western, een oorlogsfilm, een martial-arts-film, maar Once upon a Time… in Hollywood past niet in een hokje. Tarantino’s filmliefde, kennis en oog voor onvervalste cinema zijn er nog steeds, maar de nadruk legt hij veel sterker op gevoel, emotie en sfeer in plaats van plot, wendingen en dialogen.

Article continues after the ad

Ook laat hij zijn acteurs nog steeds stralen: Leonardo DiCaprio en Brad Pitt hebben de tijd van hun leven als een tv-acteur op z’n retour en zijn stuntman, die dubbele dienst doet als zijn beste vriend en hulp. Tarantino’s warme gevoelens voor de sixties en filmhelden voor en achter de schermen zijn zo tastbaar, dat het onmogelijk is om er niet door meegesleurd te worden in deze nostalgische dagdroom.

Beoordeling: ****

Once Upon a Time... in Hollywood draait nu in de bioscoop.

More content below the advertising