Avengers: Endgame *****

 Als je nu nog niet weet hoe Avengers: Infinity War afliep, kan het je waarschijnlijk ook niks schelen en is dit dus geen spoiler: de helft van alle levende wezens, inclusief superhelden, verging tot stof. De overblijvers hebben geen idee wat nu, totdat de knappe koppen van het stel uitvinden hoe je moet tijdreizen. Deze apotheose voor het moderne epos dat het Avengers-verhaal is geworden, kon alleen slagen als het de ultieme superheldenfilm zou worden. Dat is Marvel nog gelukt ook. Endgame is een haarscherp uitgebalanceerd heldenverhaal met perfecte timing voor elke grap, elke dramatische wending en elk kippenvelmoment. En niet te vergeten een ontzaglijke bak actie.

Article continues after the ad

Nu in de bioscoop.

Wonder Park **

Het meisje June en haar moeder bedenken samen een pretpark dat tot leven komt, als de moeder ziek wordt en het meisje hulp nodig heeft om dat te verwerken. De boodschap om ook plaats te maken voor minder fijne emoties werd beter uitgewerkt in Inside Out. Hier is het vooral aanleiding voor een dun verhaaltje waar vervolgens allerlei kolder omheen bedacht is om de tijd te vullen tot het onvermijdelijke happy end. Het is best onderhoudend voor de kids, want er is genoeg te beleven en de animaties en stemmen zijn in orde, maar het gaat nooit echt leven.

Nu in de bioscoop.

Mirai ****

In Japan worden meer animatiefilms gemaakt dan in Hollywood, maar degene die hier in een jaar de bioscoop halen, kun je op één hand tellen. Als je de kans krijgt, moet je die dus grijpen en dat is in het geval van Mirai sowieso een goed idee. In deze voor een Oscar genomineerde film zien we hoe de wereld van kleuter Kun instort door de komst van zijn babyzusje Mirai. Hij kan er niet aan wennen dat het kleintje alle aandacht krijgt en reageert daar nogal driftig op. Maar dan ontdekt hij een magische tuin, waarin hij kennis maakt met de toekomstige tienerversie van zijn zus en een heel stel andere familieleden in hun jongere versies. Het is prachtig hoe Mirai visueel groots uitpakt met kwesties die je klein en alledaags kunt noemen, maar daarom niet minder impact hebben.

Nu in de bioscoop.

More content below the advertising