Er is een belangrijke stap gezet in de richting van een reclamevrije publieke omroep. Reclamespotjes zullen binnenkort alleen nog maar na 20.00 uur te zien zijn bij de NPO.

Verschillende bronnen rond het Binnenhof hebben berichten hierover bevestigd tegenover het ANP. De Ster, die de reclame verzorgt bij het omroepbestel, is onaangenaam verrast over het besluit. “Wij weten nog van niets. We hadden als eerste betrokkenen toch geïnformeerd moeten zijn”, zei een woordvoerster. “We wachten nu op bericht van het ministerie of dit klopt.”

Ook de NPO zelf kijkt op van het nieuws dat er voor 20.00 uur geen reclame meer te zien zal zijn bij de NPO. “Als de berichten kloppen, betekent dit opnieuw een forse bezuiniging voor de publieke omroep”, aldus een woordvoerder. “Dat gaat dan absoluut ten koste van goede en geliefde programma’s en maakt de publieke omroep minder slagvaardig.” Omdat de omroepen minder inkomsten kunnen vergaren met de verkoop van reclamezendtijd, schiet het Rijk te hulp. Minister Arie Slob (Media) legt 40 miljoen euro per jaar bij.

Article continues after the ad
More content below the advertising