Annie M.G. Schmidt schreef versjes, columns, toneelstukken en gedichten maar ook haar leven leek wel een spannend verhaal.

Jonathan van Duijn was zeven jaar oud toen zijn oma Annie M.G. Schmidt overleed. In een poging om haar beter te leren kennen, duikt hij in haar levensverhaal met de reportageserie Annie M.G. Schmidt. "Ik heb natuurlijk veel van haar werk gelezen en ken de familieanekdotes, maar deze serie bracht mij echt dichter bij haar." Hij verdiept zich onder andere in Annies succes als schrijfster en pionier van de radiosoap maar belicht ook de relatie met Dick van Duijn en de tragische zelfmoord van haar geliefde. 

Om zijn oma beter te begrijpen, bezoekt van Duijn plekken in Zeeland, Amsterdam en de Côte d'Azur die veel voor haar betekenden en vertelt hij aan de hand van fragmenten over het leven van de invloedrijke schrijfster. "Het was geweldig om er gaandeweg achter te komen dat de rebelsheid, de sterke drang naar vrijheid en onafhankelijkheid en de liefde voor fantasie en verhalen als een rode draad door haar en mijn leven lopen.” 

De vierdelige reeks wordt afgesloten met een groots gala dat op oudejaarsavond wordt uitgezonden. De serie Annie M.G. Schmidt wordt uitgezonden op 27 november op NPO 2. 

Article continues after the ad
More content below the advertising