Bohemian Rhapsody is genomineerd voor vijf Oscars, waaronder die voor beste film. Maar in hoeverre maakt deze kaskraker écht kans op zo’n felbegeerd gouden beeldje?

Golden Globe

Komende nacht worden in Los Angeles de Academy Awards voor de 91e keer uitgereikt. Bohemian Rhapsody is daarbij genomineerd in niet minder dan vijf categorieën, waaronder beste film en beste mannelijke hoofdrol. Het zouden niet de eerste prijzen zijn waarmee de Queen-biografie aan de haal gaat. De film won in dezelfde categorieën al een Golden Globe. Maar of de makers vannacht ook naar huis gaan met het eremetaal?

Article continues after the ad

 

Erkenning

Laten we eerst eens kijken waarom Bohemian Rhapsody wél een serieuze kanshebber is voor beste film. De muziekbiografie heeft in ieder geval de wind in de zeilen. Zoals gezegd heeft de film al meerdere grote prijzen in de wacht gesleept. Daarnaast zou de Oscar ook een erkenning zijn voor de populariteit van de Queen-film. Bohemian Rhapsody staat zelfs in de Top 5 van de succesvolste films aller tijden in Nederland!

Struikelblok

Maar dan hebben we het enorme struikelblok nog niet genoemd: Bryan Singer. Al sinds 1997 hangt er een zweem van misbruik om de regisseur heen. Ook dit jaar werd hij nog beschuldigd van seksueel misbruik door vier mannen. Hoewel Singer voor het afronden van Bohemian Rhapsody werd ontslagen (naar verluidt lag hij overhoop met de cast en crew), staat hij nog wel op de rol als regisseur. Het ligt voor de hand dat de Academy in dit tijdperk van #Metoo weinig trek heeft om deze omstreden regisseur in het zonnetje te zetten.

Concurrentie

Hoofdrolspeler Rami Malek maakt dan wel weer kans op het felbegeerde gouden beeldje. Maar de concurrentie is niet mals. De Freddie Mercury-acteur moet het onder meer opnemen tegen Bradley Cooper (A Star Is Born), Christian Bale (Vice) en Viggo Mortensen (Green Book). Mocht Malek met lege handen achterblijven, dan ligt een Oscar in de categorieën beste montage of beste geluid voor de hand.

Feestje

Maar of Bohemian Rhapsody nu in de prijzen valt of niet, de Oscar-uitreiking wordt sowieso een feestje voor fans van de hitfilm. De ceremonie zal namelijk geopend worden door niemand minder dan Queen en Adam Lambert. Op de officiële YouTube-pagina van de Britse rockband verscheen alvast een voorproefje. Tja, wie kijkt er dan dan nog op een filmprijs meer of minder?

 

In de nacht van zondag 24 op maandag 25 februari wordt de awardshow live uitgezonden om 2.00 uur op Net 5. Op 25 februari is de samenvatting te zien om 18.30 en 23.20 uur op Net5

More content below the advertising