Wij houden wel van een goede natuurdocumentaire en de BBC-serie Dynasties, over vijf diersoorten die proberen te overleven, is actueler dan ooit. 

De leefwereld van wilde dieren staat onder druk en daar is de mens voor een groot deel voor verantwoordelijk. Van de grasvlakten van Afrika tot de bevroren wildernis van Alaska moeten dieren dagelijks hun leven op het spel zetten om te overleven en hun nageslacht te beschermen. In vijf bijzondere afleveringen worden de chimpansee, keizerspinguïn, leeuw, Afrikaanse wilde hond en tijger gevolgd.

De BBC-serie is gemaakt door David Attenborough maar op televisie wordt de voice-over ingesproken door Peter Drost. Wil je toch genieten van het karakteristieke stemgeluid van Attenborough dan kan je de originele Engelstalige serie zien via themakanaal NPO Start Plus. Het is nog wel eventjes wachten voordat Dynasties wordt uitgezonden. De natuurserie is pas vanaf donderdag 20 december te zien.

Om alvast warm te lopen, hebben we een fotoslide met de vijf helden uit de docu.  

Leeuw

Afrikaanse wilde hond

Chimpansee

Keizerspinguïn

Tijger

Het Nederlands elftal doet het goed in The Nations League en als het team vanavond afrekent met Frankrijk is Oranje weer een stuk dichterbij de finale. 

Met een thuiswedstrijd in de Rotterdamse Kuip lijkt Oranje in het voordeel te zijn en dat kan het team van Ronald Koeman goed gebruiken in de wedstrijd tegen wereldkampioen Frankrijk. Na eerder verloren te hebben met 2-1 moet het elftal zich nu herpakken en de Fransen zien te verslaan. Dan is gelijkspel met Duitsland voldoende om de poule te winnen en door te gaan naar het finaletoernooi van de Nations League volgend jaar juni. 

Nations League: Nederland - Frankrijk begint om 20:25 uur met de voorbeschouwing en de wedstrijd is live te volgen vanaf 20:45 uur op NPO 1.

Narcos begon met de jacht op drugsbaron Pablo Escobar. Zijn dood was echter niet het einde van de drugsoorlog, maar het begin. Die strijd vindt in het vierde seizoen plaats in Mexico. 

Na drie seizoenen Narcos was het verhaal van de drugshandel in Colombia wel verteld, dus verleggen de makers hun terrein in deze opvolger/spin-off. De titel Narcos: Mexico geeft duidelijk aan waarheen precies. Perfect voor de liefhebbers van wat voorafging, want het stramien is hetzelfde. Opnieuw een verhaal over de opkomst van een kartel en de politiemannen die hun best doen om de drugsbazen achter slot en grendel te krijgen.

Maar ook handig voor wie hier wil aanhaken, want het verhaal begint helemaal vanaf het begin, in de jaren tachtig. We zien hoe een ambitieuze smokkelaar, gespeeld door Diego Luna, met veel succes zijn vakgenoten verenigt. Dat leidt er onder meer toe dat een Amerikaanse narcotica-agent, gespeeld door Michael Peña, met zijn gezin verhuist naar Guadalajara om dit nieuwe syndicaat kapot te maken.

Narcos: Mexico is vanaf vandaag te zien op Netflix.