Vanavond worden twee films over de ontvoering van Freddy Heineken uitgezonden. Eentje is een sterke thriller en de ander is een draak van een film. wij vertellen je welke de moeite waard is en welke je mag missen. 

De Heineken ontvoering ***

Deze thriller is spannend en zit vol sterke acteurs, maar heel waarheidsgetrouw is de film niet. Willem Holleeder en Martin Erkamps werden samengevoegd tot het fictieve personage Rem en het is de bedoeling dat we zien hoe hij van buitenbeentje verandert in een geharde crimineel. Die ontwikkeling is niet zo heel sterk omdat Rem van het begin al een lompe hork is. 

Freddy Heineken is daarentegen veel interessanter en makkelijker om sympathie voor op te brengen. Hij wordt als een beest behandelt en wanneer hij vrijgelaten wordt, zint hij op wraak. Rutger Hauer trekt de film naar zich toe met zijn charisma en hoe goed de andere acteurs ook zijn, ze staan allemaal in de schaduw van Hauer. 

Article continues after the ad

De Heineken ontvoering om 20:25 uur op NPO 3.

Kidnapping Freddy Heineken *

Het boek van Peter R. de Vries diende als inspiratiebron voor deze thriller. Verder dan de inhoudsopgave hebben de makers echter niet gelezen. Kidnapping Freddy Heineken is een nietszeggende verfilming die in de schaduw staat van De Heineken ontvoering.

Met Anthony Hopkins heeft de film wel een topacteur te pakken als Heineken, maar dat is ook het enige positieve puntje. Vrijwel alles wat te horen of te zien is, wekt vooral ergernis op: van de onsamenhangende accenten - iedereen lijkt uit een ander deel van de wereld te komen - tot de verkeerde bierflesjes; er waren toen nog geen groene pijpjes.

The Kidnapping of Freddy Heineken om 20:32 uur op RTL 4.

More content below the advertising