Rolf Wouters
Source
Foto: William Rutten

Rolf Wouters was de populairste presentator van de jaren negentig, totdat hij opeens verdween in 2005. Nu is hij terug met Split Screen, maar waar was hij al die tijd?

Rolf Wouters was dé man van de grote televisieshows. De showmaster presenteerde onder andere Wedden, dat...?, Now or Never en Uhhh... Vergeet je tandenborstel niet! In 2005 verdween hij opeens. Nu is hij terug met de kennisquiz Split Screen. Veronica Magazine sprak met hem en ontdekte waar hij al die tijd was.

Is het raar om na zo’n lange tijd terug te zijn in de studio?

"Aan de ene kant voelt het helemaal niet alsof het twintig jaar geleden is dat ik hier rondliep. Aan de andere kant is het een beetje eng. Ik heb jarenlang niet voor de camera gestaan, behalve dan één keer als gast bij het RTL-jubileum. Dat vond ik trouwens ook vreselijk, haha."

Article continues after the ad

Heb je nu meer stress dan twintig jaar geleden?

“In mijn laatste tv-jaren werkte ik veel meer áchter dan vóór de camera’s. Toen ik begon aan het laatste tv-programma dat ik heb gemaakt, Superbal, voor Talpa, had ik al een paar jaar niet gepresenteerd. Ik was de routine kwijt, ik had het programma niet zelf bedacht en ik vond er een aantal dingen niet goed aan. Een desastreuze combinatie. Ik kreeg last van podiumangst en liep een beetje vast. Toen ik mezelf terugzag, vond ik mezelf echt oud. Het zorgeloze was eraf."

Was dat de reden dat je in 2005 in één klap van de aardbodem verdween?

"Dat had ermee te maken. Daarnaast vond ik televisieland steeds onsympathieker worden. De continue ratrace, alles draaide om geld en moest snel, niets kreeg de tijd om te groeien. Ik had zin in iets anders, even geen tv. Van kinds af aan had ik de droom om ooit in een ander land te wonen, dus ik ben gewoon met mijn vrouw op reis gegaan. Een jaartje ertussenuit, dat was het plan."

Dat werden wat meer jaartjes. Heb je bewust een mysterieuze sfeer rond jezelf gecreëerd?

"De eerste jaren was ik moeilijk te vinden, dat klopt. Daarna was ik gewoon bereikbaar, maar ik ging niet zelf bellen met de vraag of ik een interview kon geven. Het was juist heerlijk dat ik daarvan af was. Ik ben niet iemand die kickt op roem. Dat is nooit zo geweest. Ik ben er ooit in gerold als presentator, waardoor mensen denken: je zult er wel van houden om in het middelpunt van de belangstelling te staan, maar dat is helemaal niet zo."

Jullie wonen inmiddels dik vijftien jaar in Portugal. Wat spoken jullie daar uit?

"Ik zeg vaak dat ik boer ben, omdat ik in Portugal een boerderij heb gebouwd. Daar woon en werk ik, maar ik ben ook ideeënmaker, artdirector, tekstschrijver, bedrijfsadviseur en soms ook een soort architect. De rode draad is dat ik scheppend bezig ben."

Maak je je er zorgen over of je nieuwe programma gaat scoren?

"Toen ik in 2014 eenmalig terugkwam op televisie, dacht ik: dit is mijn eigen Now or Never-uitdaging. In mijn hoofd zat nog steeds die nare herinnering aan mijn podiumangst bij Superbal. Daar moest ik een keer doorheen. Op het moment dat ik in de studio stond, met al mijn collega’s om me heen, voelde ik me thuis. Ik dacht: ik ben een televisiemens, daar moet ik weer iets mee. Het is nu zes jaar later, maar ik ben er weer. Ik heb er heel veel zin in en vertrouw erop dat Split Screen een succes gaat worden."

Split Screen is te zien vanaf zondag 30 augustus te zien om 21:35 uur op SBS6.

Het complete interview met Rolf Wouters staat in Veronica Magazine nummer 35.

More content below the advertising