Voor filmmakers is alles na het jaar 2000 de verre toekomst. Deze vier sciencefictionfilms spelen zich af in 2019 en voorspellen weinig goeds voor komend jaar!

Blade Runner

De wereld van Blade Runner is prachtig vormgegeven, maar laten we eerlijk zijn: het is een bende. Veel aardbewoners hebben onze planeet verlaten; de bevolking van Los Angeles woont opeengepakt in verschrikkelijke flatgebouwen en er is een tekort aan alles. Zelfs dieren en planten zijn nep! 

In al deze chaos jaagt Deckard (Harrison Ford) op verschillende ‘replicants’: robots die bijna niet te onderscheiden zijn van echte mensen. Multinationals bepalen alles voor de bevolking; de politie is werkelijk overal en de lucht is te vervuild voor woorden. Maar wat zíet 2019 er cool uit! Mogen we dan in elk geval vliegende auto's?

The Island 

De bewoners van een ondergrondse bunker denken dat de hele wereld onleefbaar is geworden. Eéns in de zoveel tijd mogen een paar gelukkigen de bunker verlaten om een uniek eiland te bezoeken: de enige bewoonbare plek boven de grond. Denken ze: eigenlijk zijn het allemaal klonen, en worden hun organen gebruikt om ‘normale’ mensen te redden.

The Road

Een man (Viggo Mortensen) en zijn zoontje (Kodi Smit-McPhee) proberen te overleven nadat de wereld totaal naar de knoppen ging. Wat er precies is gebeurd wordt niet duidelijk, maar de gevolgen des te meer. Mensen vermoorden elkaar voor een pak hagelslag, kannibalen slachten hun mede-overlevenden af, en níemand vertrouwt elkaar. Gelukkig is er ergens nog wel een klein beetje hoop.

The Running Man

In The Running Man zijn de Verenigde Staten veranderd in een politiestaat, en wordt de bevolking vermaakt met bizarre tv-programma’s. Eén van deze shows is The Running Man, waarin gevangenen uit een doolhof moeten ontsnappen terwijl gewapende gekken op ze jagen. Het programma start in 2017, maar in 2019 doet er een bijzondere kandidaat mee! Ben Richards (Arnold Schwarzenegger) wordt onterecht veroordeeld tot de show, maar hij weet de rollen om te draaien in deze scifi/actiefilm.

De thriller Glass draait nu in de bioscoop. Veronica Magazine ging naar Londen om met regisseur M. Night Shyamalan te praten over dit vervolg op Unbreakable en Split.

M. Night Shyamalan brak door met The Sixth Sense en sindsdien zijn de verwachtingen torenhoog. Even leek het alsof hij de magie verloren was, totdat hij Hollywood opnieuw veroverde met de thriller Split, over de schizofrene schurk Kevin die drie meisjes heeft ontvoerd. Zoals verwacht had M. Night weer een verrassing voor de kijker in petto. Aan het einde dook David Dunn op, Bruce Willis' personage uit Unbreakable, al die tijd bleken we dus te kijken naar het vervolg op deze superheldenfilm!

In Londen vertelt hij aan Veronica Magazine dat die verrassing niet uit het niets kwam. "Het idee om die twee bij elkaar te brengen, zat al in mijn eerste versie van Unbreakable. Ik had een verhaal geschreven met aan de ene kant David, een superheld, en aan de andere kant Kevin, een monster. Ik wilde echter ook vertellen over het huwelijk van David, maar daar was geen tijd voor omdat de door Kevin ontvoerde meisjes in gevaar waren.”

In Glass komen de hoofdpersonen uit Unbreakable en Split samen. De held David Dunn (Bruce Willis), de schurk Mr. Glass (Samuel L. Jackson) en het monster Kevin (James McAvoy). Omdat er zoveel jaar tussen de films zat, had dit een probleem kunnen worden. Want wat als de acteurs helemaal geen zin hadden in een vervolg?

Volgens de regisseur viel dat heel erg mee en was iedereen erg enthousiast. "Zij bleven mij juist vragen wanneer we weer een film gingen maken. Dan stond ik voor een stoplicht en stond ineens Sam naast me en riep: ‘Wanneer doen we nou dat vervolg, motherfucker?’ En toen ik voor die eindscène in Split bij Bruce aanklopte, hapte hij meteen toe."

Glass draait nu in de bioscoop. Het volledige interview met M. Night Shyamalan staat in Veronica Magazine. 

Het niveau van Raiders of the Lost Ark wordt net niet gehaald, maar Indiana Jones and the Temple of Doom is net zoals het eerste deel een geweldige avonturenfilm.

Indiana Jones komt na een incident in een nachtclub terecht in een klein dorpje dat geterroriseerd wordt door een levensgevaarlijke sekte. De sekte heeft een magische steen gestolen en de kinderen van de dorpelingen ontvoerd om als slaaf te werken. Samen met nachtclubzangeres Willie Scott en de bijdehante gids Short Round probeert Indy de steen terug te stelen en de kinderen te redden.

Het is zo goed als onmogelijk om Raiders of the Lost Ark te evenaren en dat wisten Steven Spielberg en George Lucas ook wel. Met Indiana Jones and the Temple of Doom hebben ze het daarom iets anders aangepakt. De avonturenfilm is nog steeds een spectaculaire achtbaanrit vol prachtige special effects, maar dit vervolg is ook een stuk duisterder. Gelukkig zorgt hulpje Short Round voor de komische noot, zodat de film niet té duister is. 

Om 20:00 uur op SBS6.