Bruce Springsteen stond maandenlang in het theater met een kleine intieme show. Sinds 16 december staat Springsteen on Broadway ook op Netflix en daar zijn wij heel blij mee. Wij leggen uit waarom.

We hadden het geld niet om er voor naar New York te gaan

Ook al gingen er in het begin nog geruchten dat Bruce overwoog met zijn theatershow ook in Europa te touren, dat ging helaas mooi niet door. Vijf keer per week lekker dicht bij huis optreden bleek hem zo goed te bevallen dat hij de show liever op Broadway hield. Ook al is Springsteen on Broadway uiteindelijk meerdere keren verlengd en heeft hij 235 keer in het Walter Kerr Theater opgetreden, toch bleef het een super-exclusieve aangelegenheid. Want Springsteen on Broadway was niet goedkoop; ook al was er een sectie met kaartjes vanaf 85 dollar, kaarten op de voorste rijen gingen vaak voor 850 dollar weg - en op de zwarte markt zelfs voor duizenden dollars.

Bruce is en blijft een Baas

Een beetje een inkoppertje, maar ze noemen hem niet voor niets The Boss. Springsteen laat zich ook in een theateromgeving zien als een allround entertainer die je laat lachen en laat dansen, maar die je ook tegelijk ontroert en aan het denken zet. Vooral Bruce de grappenmaker zien we hier nog meer dan bij zijn stadionshows; de levende rocklegende zit vol droge zelfspot, getuige omerkingen als “Ik ben Mister Born To Run maar ik woon nu 10 mijl bij mijn geboorteplek vandaan”.

Bruce geeft zich bloot

Nu was Springsteen on Broadway misschien iets mooier geweest met wat meer muziek en wat minder verhalen, toch wordt hij gaandeweg steeds openhartiger. En in het theater komen de anekdotes ook meer aan dan bij een stadionconcert. De stilte in de zaal is te voelen als hij vertelt over hoe zijn moeder alzheimer heeft, of hoe hij een emotionele ontmoeting met Vietnam-veteranen had die hem inspireerde tot het schrijven van Born in the USA.

Het is een fijn zouthoudertje nu Bruce even niet tourt.

Begin december doken er even geruchten op dat Bruce in 2019 weer met zijn E-Street Band op tournee zou gaan. Die geruchten sprak hij al snel tegen met een officieel statement op zijn eigen website: geen tour in 2019. Dus hier moeten we het voorlopig even mee doen.

Als dit een succes wordt krijgen we wellicht meer muziek op Netflix

Daags voor de release van Springsteen on Broadway maakte Netflix bekend ook met een uitgebreide concertregistratie van Taylor Swift te komen. Het lijkt erop dat de streamingdienst hiermee een nieuwe koers inslaat. Aan Springsteen kan dan misschien niemand tippen, toch hopen we nu al stiekem dat Netflix na Springsteen on Broadway misschien ook Eddie Vedder, Elton John of wie weet zelfs Tom Waits weet te verleiden tot een soortgelijke concertfilm.

De thriller Glass draait nu in de bioscoop. Veronica Magazine ging naar Londen om met regisseur M. Night Shyamalan te praten over dit vervolg op Unbreakable en Split.

M. Night Shyamalan brak door met The Sixth Sense en sindsdien zijn de verwachtingen torenhoog. Even leek het alsof hij de magie verloren was, totdat hij Hollywood opnieuw veroverde met de thriller Split, over de schizofrene schurk Kevin die drie meisjes heeft ontvoerd. Zoals verwacht had M. Night weer een verrassing voor de kijker in petto. Aan het einde dook David Dunn op, Bruce Willis' personage uit Unbreakable, al die tijd bleken we dus te kijken naar het vervolg op deze superheldenfilm!

In Londen vertelt hij aan Veronica Magazine dat die verrassing niet uit het niets kwam. "Het idee om die twee bij elkaar te brengen, zat al in mijn eerste versie van Unbreakable. Ik had een verhaal geschreven met aan de ene kant David, een superheld, en aan de andere kant Kevin, een monster. Ik wilde echter ook vertellen over het huwelijk van David, maar daar was geen tijd voor omdat de door Kevin ontvoerde meisjes in gevaar waren.”

In Glass komen de hoofdpersonen uit Unbreakable en Split samen. De held David Dunn (Bruce Willis), de schurk Mr. Glass (Samuel L. Jackson) en het monster Kevin (James McAvoy). Omdat er zoveel jaar tussen de films zat, had dit een probleem kunnen worden. Want wat als de acteurs helemaal geen zin hadden in een vervolg?

Volgens de regisseur viel dat heel erg mee en was iedereen erg enthousiast. "Zij bleven mij juist vragen wanneer we weer een film gingen maken. Dan stond ik voor een stoplicht en stond ineens Sam naast me en riep: ‘Wanneer doen we nou dat vervolg, motherfucker?’ En toen ik voor die eindscène in Split bij Bruce aanklopte, hapte hij meteen toe."

Glass draait nu in de bioscoop. Het volledige interview met M. Night Shyamalan staat in Veronica Magazine. 

Het niveau van Raiders of the Lost Ark wordt net niet gehaald, maar Indiana Jones and the Temple of Doom is net zoals het eerste deel een geweldige avonturenfilm.

Indiana Jones komt na een incident in een nachtclub terecht in een klein dorpje dat geterroriseerd wordt door een levensgevaarlijke sekte. De sekte heeft een magische steen gestolen en de kinderen van de dorpelingen ontvoerd om als slaaf te werken. Samen met nachtclubzangeres Willie Scott en de bijdehante gids Short Round probeert Indy de steen terug te stelen en de kinderen te redden.

Het is zo goed als onmogelijk om Raiders of the Lost Ark te evenaren en dat wisten Steven Spielberg en George Lucas ook wel. Met Indiana Jones and the Temple of Doom hebben ze het daarom iets anders aangepakt. De avonturenfilm is nog steeds een spectaculaire achtbaanrit vol prachtige special effects, maar dit vervolg is ook een stuk duisterder. Gelukkig zorgt hulpje Short Round voor de komische noot, zodat de film niet té duister is. 

Om 20:00 uur op SBS6.