Bruce Springsteen stond maandenlang in het theater met een kleine intieme show. Sinds 16 december staat Springsteen on Broadway ook op Netflix en daar zijn wij heel blij mee. Wij leggen uit waarom.

We hadden het geld niet om er voor naar New York te gaan

Ook al gingen er in het begin nog geruchten dat Bruce overwoog met zijn theatershow ook in Europa te touren, dat ging helaas mooi niet door. Vijf keer per week lekker dicht bij huis optreden bleek hem zo goed te bevallen dat hij de show liever op Broadway hield. Ook al is Springsteen on Broadway uiteindelijk meerdere keren verlengd en heeft hij 235 keer in het Walter Kerr Theater opgetreden, toch bleef het een super-exclusieve aangelegenheid. Want Springsteen on Broadway was niet goedkoop; ook al was er een sectie met kaartjes vanaf 85 dollar, kaarten op de voorste rijen gingen vaak voor 850 dollar weg - en op de zwarte markt zelfs voor duizenden dollars.

Article continues after the ad

Bruce is en blijft een Baas

Een beetje een inkoppertje, maar ze noemen hem niet voor niets The Boss. Springsteen laat zich ook in een theateromgeving zien als een allround entertainer die je laat lachen en laat dansen, maar die je ook tegelijk ontroert en aan het denken zet. Vooral Bruce de grappenmaker zien we hier nog meer dan bij zijn stadionshows; de levende rocklegende zit vol droge zelfspot, getuige omerkingen als “Ik ben Mister Born To Run maar ik woon nu 10 mijl bij mijn geboorteplek vandaan”.

Bruce geeft zich bloot

Nu was Springsteen on Broadway misschien iets mooier geweest met wat meer muziek en wat minder verhalen, toch wordt hij gaandeweg steeds openhartiger. En in het theater komen de anekdotes ook meer aan dan bij een stadionconcert. De stilte in de zaal is te voelen als hij vertelt over hoe zijn moeder alzheimer heeft, of hoe hij een emotionele ontmoeting met Vietnam-veteranen had die hem inspireerde tot het schrijven van Born in the USA.

Het is een fijn zouthoudertje nu Bruce even niet tourt.

Begin december doken er even geruchten op dat Bruce in 2019 weer met zijn E-Street Band op tournee zou gaan. Die geruchten sprak hij al snel tegen met een officieel statement op zijn eigen website: geen tour in 2019. Dus hier moeten we het voorlopig even mee doen.

Als dit een succes wordt krijgen we wellicht meer muziek op Netflix

Daags voor de release van Springsteen on Broadway maakte Netflix bekend ook met een uitgebreide concertregistratie van Taylor Swift te komen. Het lijkt erop dat de streamingdienst hiermee een nieuwe koers inslaat. Aan Springsteen kan dan misschien niemand tippen, toch hopen we nu al stiekem dat Netflix na Springsteen on Broadway misschien ook Eddie Vedder, Elton John of wie weet zelfs Tom Waits weet te verleiden tot een soortgelijke concertfilm.

More content below the advertising