Remakes hebben een slechte reputatie. Vaak zijn ze lang niet zo goed als het origineel. Maar zo nu en dan zit er eentje tussen die wel beter is en uitgroeit tot een filmklassieker.

De misdaadfilm Scarface uit 1983, met Al Pacino in de hoofdrol, is zo een klassieker. Regisseur Brian De Palma neemt uitgebreid de tijd om het verhaal te vertellen van Cubaanse immigrant Tony Montana die zich met veel geweld opwerkt tot de grootste drugsbaron van Miami.

In 1932 verscheen er al een misdaadfilm genaamd Scarface over een Italiaanse immigrant genaamd Tony Camonte die zich opwerkt van kleine crimineel tot gangsterbaas. Al Pacino zag deze film toevallig een keer in een oude bioscoop en kreeg gelijk het idee voor een remake. Hij schakelde zijn manager in en na een paar telefoontjes had Pacino's manager Brian De Palma en schrijver Oliver Stone zo ver om de film te maken.

Scarface, uit 1932, is net zoals de remake niet zonder controverse. De film was zo gewelddadig, zeker voor die tijd, dat er nog flink in geknipt werd en het einde werd veranderd om duidelijk te maken dat misdaad niet loont. Ondanks de censuur en het alternatieve einde wordt ook het origineel gezien als een belangrijke mijlpaal in het genre.

Article continues after the ad
More content below the advertising