Source
Foto: Mike van den Toorn

Trijntje Oosterhuis brengt haar eerste Nederlandstalige album uit en heeft daardoor de passie om muziek te maken weer teruggevonden. Veronica Magazine sprak met haar. 

Trijntje Oosterhuis zingt al 25 jaar, maar heeft nu pas haar eerste Nederlandstalige album gemaakt, genaamd Dit is voor mij, en het is haar meest persoonlijke album ooit. "Alle liedjes beschrijven verschillende fases in mijn leven: het moederschap, de relatie met mijn ouders, mijn scheiding, het vernieuwde gezinsgeluk. Mijn Hart gaat over een periode waarin ik mijn zingende hart kwijt was en aan alles ging twijfelen."

Scheiding

De twijfel ontstond na haar scheiding in 2012 en ze vroeg zich af of ze wel de juiste keuzes in haar leven had gemaakt. "Zingen is al van jongs af aan een rode draad in mijn leven geweest. Dat kreeg een totaal ander perspectief toen ik mijn kerngezin na de scheiding uit elkaar zag spatten. Ik denk dat de breuk deels te maken heeft gehad met mijn artiestenbestaan. Als ik niet zo’n huge carrière had gehad, was het misschien wél goed gegaan tussen ons."

Mindfuck

De gedachte dat haar werk haar relatie kapot maakte, zorgde voor een identiteitscrisis. "Ik verafschuwde de zangeres in mij, dacht: als dit dan de prijs is die mijn kinderen ervoor moeten betalen, laat het stomme zingen maar zitten dan. Dat sloeg natuurlijk nergens op, het is een mindfuck. Ik heb me een paar jaar echt wankel gevoeld. Maar je kunt niet zomaar stoppen. Het leven gaat door, je werk gaat door." 

Article continues after the ad

Pijnlijk

Trijntje is nu gelukkig met haar nieuwe liefde Alvin Lewis, de tweelingbroer van collega souldiva Berget Lewis, en heeft een zware periode af kunnen sluiten. "Natuurlijk is het fucking pijnlijk als een gezin zich in tweeën splitst. Maar een scheiding is geen keuze tegen de ander, het is een zoektocht naar jezelf. Dat is niemands schuld. Het is niet van deze tijd om daar niet progressief in te denken. Het kán gebeuren dat je je verbindt aan iemand die uiteindelijk niet degene is waar jíj bij moet blijven om jezelf te zijn."

Zelfvertrouwen

Naast een nieuw album heeft ze ook een nieuwe look. "Ik hou ook van mijn lijf als ik niet heel slank ben, maar het klopte niet meer bij wie ik was. Na de geboorte van mijn dochter, ik was toen al 44, is mijn hormoonhuishouding op hol geslagen. Het Alizonne-dieet heeft me echt geholpen om af te vallen, maar ik heb levenslang. Ik zou bijna zeggen: het is voor iedere vrouw goed om tijdelijk iets te dik te zijn, want dan moet je je zelfvertrouwen uit andere dingen halen, die er veel meer toe doen dan de buitenkant."

Het complete interview met Trijntje Oosterhuis staat in Veronica Magazine. Haar nieuwe album Dit is voor mij komt uit op 7 juni en dit najaar volgt een clubtour.

More content below the advertising