Trijntje Oosterhuis
Source
Foto: Mike van den Toorn

Trijntje Oosterhuis werd al vaker gevraagd om mee te doen aan The Passion. Dit jaar doet ze eindelijk mee als Maria. Ze vertelt erover in Veronica Magazine. 

Trijntje als Maria. Eindelijk. Hoe is het ervan gekomen?

"Ze vroegen me er inderdaad al veel vaker voor. Ik had er geen tijd voor. Ook wist ik niet helemaal wat ik ervan vond, zeker bij de eerste paar edities. Ik wilde eerst zien hoe The Passion zich door de jaren heen zou ontwikkelen. Of ik er iets mee kon. Ik heb het zien uitgroeien tot een breed omarmde productie. Vorig jaar vroegen ze me ook, en zei ik ook ja, maar dat ging uiteindelijk niet door vanwege corona. Ten opzichte van vorig jaar is wel de cast grotendeels veranderd. Toen was het nog de EO die het uitzond, dit jaar is voor het eerst de KRO-NCRV er verantwoordelijk voor. Ze wilden een compleet nieuwe cast, op mij na. Dat is wel een eer natuurlijk."

Denk je dat er een verschil is tussen The Passion van de EO en The Passion zoals die uitgezonden gaat worden door de KRO-NCRV?

"Dat kan ik moeilijk beoordelen. Ik heb natuurlijk nooit met de EO samengewerkt. Wel lijkt het erop dat de aanpak van de EO wat conservatiever was. Jezus wordt nu gespeeld door een homoseksuele artiest. Dat zou bij de EO misschien niet het geval zijn geweest. Dat denk ik. De nadruk ligt nu op liefde en hoop."

Article continues after the ad

Is de betekenis van het evenement misschien veranderd? Dat het vroeger meer ging om het geloof en nu meer om vermaak voor een breed publiek?

"De insteek is absoluut dat het een uitzending voor iederéén moet zijn. De symboliek moet waarde hebben voor de gehele samenleving. Dat merk ik wel aan de omroep, dat ze het zo inclusief mogelijk willen maken."

In welke zin heeft het verhaal van The Passion betrekking op de wereld van nu?

"De situatie waarin we nu met z’n allen zitten vergt veel incasseringsvermogen. We moeten nogal wat verdragen. Dat geldt ook voor Maria. Het verdragen van leed en verdriet, maar daarnaast ook de verdraagzaamhéíd hoog in het vaandel houden. Er zijn voor een ander, de ander blijven zien. We moeten allemaal die kracht zien te vinden in onszelf. Het is nogal een kuttijd waar we in zitten met z’n allen. Het is geen oorlog, maar het trekt wel een enorme wissel. Laten we onszelf en elkaar niet gek maken. Ik merk het zelf ook: ik heb al een jaar minder inkomen dan gewoonlijk. Ook in onze beroepsgroep vallen harde klappen. Mijn kinderen leven geïsoleerd van hun klasgenoten. Corona raakt ons allemaal, maar dat betekent ook dat het ons verbindt. De boodschap die Maria in deze productie uitdraagt is: ik ben er voor je, hou vol. Muziek kan die emotie heel goed overbrengen."

The Passion is te zien op donderdag 1 april om 20:35 uur op NPO 1.

Het complete interview met Trijntje Oosterhuis staat in Veronica Magazine nummer 13. 

More content below the advertising