Tom Waes in Undercover
Source
Foto: Netflix

De Vlaamse presentator Tom Waes speelt de hoofdrol in de Netflix-serie Undercover. Om hem beter te leren kennen, legden we hem enkele stellingen voor.

In Undercover speel je Bob: een bevlogen undercoveragent die thuis steken laat vallen en nogal opvliegerig is. De stelling: Bob is eigenlijk net Tom.

"Voor een deel wel, maar ook niet. Ik ben zeker bevlogen in mijn werk. Hoewel ik al heel lang tv-programma’s maak en best wel succes heb in Nederland en België, ben ik nooit tevreden. Op het laatste moment wil ik toch altijd weer iets veranderen en toch nog een andere invalshoek bedenken. Op dat gebied herken ik Bob wel. Opvliegend ben ik thuis niet, maar in het verkeer wel. Heel erg zelfs! Ik zeg vaak: moest je een camera in mijn auto zetten in de file, dan lijk ik echt heel hard op Bob. Vreselijk. Verder maakt Bob er thuis wel veel meer een zooitje van dan ik. Maar ik probeer Polly, mijn dochter in de serie, grappig genoeg wel te benaderen als mijn eigen dochter. Dat werkt gewoon makkelijker. Ze lijkt ook op mijn eigen dochter: een individualistisch kind, heel eigen, vaak niet gemakkelijk…"

Frank Lammers, die de rol van drugsbaron Ferry Bouman speelt, is de beste acteur van Nederland.

Article continues after the ad

"Ik ken niet genoeg Nederlandse acteurs om dat te beamen. Maar Frank is een steengoede acteur met wie ik ongelooflijk graag speel. Dat is gewoon een zegen voor mij. Voor de eerste reeks van Undercover was ik heel onervaren; dit was de eerste keer dat ik echt een grote rol vertolkte. En dan kom ik tegenover zo’n topacteur te staan. Dan gaat je eigen niveau vanzelf ook omhoog."

Je kunt je goed in het thema verplaatsen omdat je zelf xtc (hebt) gebruikt.

"Dat is half waar. Ooit, in 1992, werkte ik in een discotheek als buitenwipper. Jullie noemen dat uitsmijter of portier. Dat was in de volle xtc-periode en ik heb toen weleens een halfje geprobeerd. Maar het is echt niks voor mij. Ik heb er schrik van als ik de controle verlies."

Eén dochter zegt meer dan twee miljoen kijkers.

"Absoluut waar. Ik heb geregeld twee miljoen kijkers gehad, maar daar zaten mijn kinderen vaak niet bij, haha. Het mooiste compliment heb ik ook van mijn dochter gekregen over Undercover. Ze zei: ‘Als ik Undercover kijk, zie ik Bob. En niet jou.’ Weet je: veel mensen vinden het raar dat mijn kinderen niet alle programma’s of elke aflevering kijken waarin ik te zien ben. Ik vind dat heel gezond. Jouw kinderen lezen toch ook niet al jouw interviews? Mijn zoon zei laatst: ‘Papa, ik heb iets gezien over Turkmenistan. Daar moet je een keer naartoe gaan.’ Ik zeg: ‘Milo, daar heb ik net een hele aflevering over gemaakt.’ Had-ie niet gezien."

Anna Drijver noemt jou terecht een kruising van Matthijs van Nieuwkerk en Frans Bauer.

"Ja, en dat vind ik best een compliment. Ik kan er slechts één ding over zeggen: ik ben in elk geval een veel betere zanger dan Matthijs."

Undercover is vanaf zondag 6 september te zien op Netflix en om 20:35 uur op de Vlaamse zender Eén

Het complete interview met Tom Waes staat in Veronica Magazine nummer 36.

More content below the advertising