Tom Egbers en Sjoerd van Ramshorst in Veronica Magazine
Source
Foto: Mike van den Toorn

Met het bord op schoot naar de tv kijken is een begrip dankzij Studio Sport. Wij spraken met presentatoren Tom Egbers (Studio Sport) en Sjoerd van Ramshorst (Studio Voetbal) over sport op tv. 

Zat je als kind ook elke zondag met het bord op schoot?

Tom: "Ja, vaste prik. Op zondag stond het leven altijd in het teken van voetbal. Ik ging met mijn vader naar het stadion, tot mijn dertiende, want toen overleed hij. We gingen met opa naar de wedstrijden van 'onze' club Heracles, ook uit. Ik heb vele malen op de tribunes van clubs als de Volewijckers, Xerxes en Velox gestaan. Daarna snel naar huis, voor Sport in Beeld. Maar we mochten helemaal niet met het bord op schoot, realiseer ik me nu. We aten voor de uitzending altijd netjes aan tafel. Zo ging dat."

Sjoerd: "Nee, niet helemaal. Ik kom uit een gezin met vier kinderen, ik ben de jongste. Mijn ouders hechtten er enorm aan om gezellig met z’n allen
te eten. Ik moest dan de videorecorder aanzetten en de uitzending opnemen. Soms pakte ik dan een verkeerde band en kreeg ik op mijn flikker omdat er dan een prachtige film was afgespoeld. Studio Sport was bij ons dus het toetje ná het eten. Dan keek ik met mijn vader en mijn zus Karlijn, de rest gaf er niet veel om."

Article continues after the ad

Was je eerste live-uitzending een doorslaand succes?

Tom: "Nee, zeker niet. Het heeft zich afgespeeld in een vlaag van bewustzijnsvernauwing. Ik was nog in opleiding en moest een cursus volgen van twee weken. Na twee dagen kwam de baas naar me toe en zei: 'Jij moet vanavond de late uitzending doen'. Het was op een vrijdagavond, kwart voor twaalf. Paardensport, het CHIO in de Brabantballen in Den Bosch. Het ging echt heel slecht. Mijn redding was dat social media toen nog niet bestond, want anders… Ik vond het al erg genoeg dat er vervelende stukjes in de krant kwamen."

Sjoerd: "Dat was het Sportjournaal van 13 uur. Och, zo spannend. En die spanning had ik al twee maanden zorgvuldig opgebouwd, want je weet dat je na je inwerkperiode een keer aan de beurt bent. Tom was mijn mentor en hij zei: 'Ik zorg dat ik erbij ben'. Zat-ie gewoon naast me in de studio! Op zich ging het oké, het kon honderdduizend keer beter, maar zo’n eerste keer is gewoon overleven en geen domme fouten maken. In die opzet was ik wel geslaagd. En we hadden ook echt nieuws: AGOVV failliet. Vers van de pers."

Is Studio Sport niet een beetje ondergeschikt aan een zender als Fox Sports, met al die live uitzendingen?

Tom: "Ik wil niet bijdehand doen, maar we trekken nog altijd meer dan twee keer zoveel kijkers als Fox. Er zijn nog altijd volksstammen die zorgen dat ze de hele dag verstoken blijven van het sportnieuws – dan moet je tegenwoordig wel onder negen stenen gaan liggen – zodat ze alles zonder voorkennis om zeven uur kunnen zien. En dat al zó lang. In 1996 kocht Talpa de voetbalrechten en stond er op de cover van HP/De Tijd: 'Nooit meer Studio Sport'. Ik heb die schitterende kop opgeslagen in mijn telefoon. We zijn bijna 25 jaar verder en we zijn er nog altijd."

Sjoerd: "Veel mensen kijken helemaal geen live voetbal, op duels van hun club na. Ajax-supporters willen ook de wedstrijden van Feyenoord en PSV zien, maar niet helemaal. Dus kijken ze bij ons de samenvattingen. Ik vind het ook heel mooi dat wij in een uur alle voetballiefhebbers van Nederland helemaal 'bijpraten' door alles te laten zien. En in Studio Voetbal zorgen we met de analyses voor een toegevoegde waarde. Dat werkt prima."

Blijf je nog tot in lengte van jaren het voetbal bij de NOS doen?

Tom: "Ik vind het moeilijk om voor te stellen dat ik stop, maar het had vorig jaar door mijn hartinfarct al afgelopen kunnen zijn. Laat ik voorop stellen:
ik ben behoorlijk trouw. Ik heb wel een gesprek gehad met een commercieel station waar ik veel geld kon verdienen, maar heb het toch niet gedaan. Als je vraagt of ik dit nog tot in lengte van jaren ga doen, is het net alsof je wilt dat ik opdonder. En dat ben ik voorlopig niet van plan. Aan de andere kant wil ik ook andere mensen niet voor de voeten lopen. Maar ik zie zeker niet uit naar de dag dat ik voor het laatst Studio Sport presenteer."

Sjoerd: "Ik begin net. En ik hoop ook dat Tom nog lang blijft. Er is geen betere presentator voor Studio Sport op de zondagavond dan hij en ik aas ook echt niet op zijn plek. Ik hoef niks meer te doen dan ik nu al doe, dat meen ik oprecht. Het is al zo leuk dat ik Studio Voetbal en het Sportjournaal mag presenteren Ik ben geen type dat megalomaan álles wil doen."

Studio Sport is zondag te zien om 18:10 uur, gevolgd door Studio Sport Eredivisie om 19:00 uur, op NPO 1.

Studio Voetbal is zondag te zien om 23:05 uur op NPO 1.

Het complete interview met Tom Egbers en Sjoerd van Ramshorst staat in Veronica Magazine nummer 37.

More content below the advertising