Thijs Zeeman onderzocht de mysterieuze dood van het Nederlandse fotomodel Ivana Smit. Hij ontdekte nieuwe informatie met grote gevolgen. 

Op 7 december 2017 kwam het 18-jarige fotomodel Ivana Smit om het leven na een val van de twintigste verdieping van een flatgebouw in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Volgens de rechter was dit een ongeluk, maar er is voldoende bewijs om te denken dat Alexander en Luna Johnson, het koppel waarbij Ivana verbleef, iets te maken heeft met haar dood. Misdaadjournalist Thijs Zeeman zocht de Johnsons op in Amerika en ging de confrontatie aan.

Nieuwe informatie

Tijdens zijn zoektocht naar het echtpaar, dat weigerde te getuigen in de rechtbank en daarna spoorloos verdween uit Maleisië, ontdekte Zeeman nieuwe informatie en volgens de advocaat van het gezin is dit voldoende om de Johnsons aan te klagen. Advocaat Sébas Diekstra: "Wij starten een civiele procedure in de Verenigde Staten. Omdat de makers van de documentaire het echtpaar hebben gevonden en veel meer informatie beschikbaar is gekomen, is het eenvoudiger geworden om hen te dagvaarden."

Misdrijf

Over de gebeurtenissen die leidden tot de dood van Ivana is veel onduidelijk en de Johnsons weten als enige wat er echt is gebeurd. De familie van Ivana hoopt eindelijk antwoorden te krijgen. Diekstra: "De rechter achtte aannemelijk dat Ivana al in het appartement was overleden en zag ook aanwijzingen die duiden op een misdrijf, maar die conclusie durfde zij kennelijk op dat moment niet aan de zaak te verbinden. De nabestaanden hopen dat de hogere rechter nu wel tot het oordeel komt dat er sprake is geweest van een misdrijf en er tot nieuw strafrechtelijk onderzoek dan wel vervolging wordt overgegaan."

Article continues after the ad

De mysterieuze dood van Ivana Smit is vanavond te zien om 20:30 uur op SBS6.

More content below the advertising