Ruben Nicolai op de set van the masked singer

Over minder dan twee weken gaat The Masked Singer weer van start. Wij spraken met presentator Ruben Nicolai over het dragen van zichtbare en onzichtbare maskers.

Sta je te al trappelen van ongeduld om weer te beginnen?

"Ja. Het is een feest om aan mee te werken, want je mag de hele tijd cadeautjes uitpakken. Tenminste, als je een slecht geheugen hebt, zoals ik. In een vroeg stadium vertelt de productie me met wie ze bezig zijn, wie er zeker zijn, en wie niet. Maar ik heb geen idee meer wie dat waren, net als in het vorige seizoen. Toen heb ik heel vaak gedacht: wie bén jij nou ook alweer?"

Wie staat er hoog op jouw wishlist om mee te doen?

"Ik heb daar geen stem in, maar er kwamen echt mensen naar me toe op feestjes en premières: 'Ik wil meedoen, kun jij dat regelen?' In principe kan ik nu elke naam roepen, net als tijdens de opnames, want als een van de juryleden zegt: 'Ik heb het idee dat Máxima erin zit', dan is dat zaadje geplant. Bij elk volgend optreden zul je denken: het zal toch niet waar zijn? Dat is het leuke van het programma, alles is mogelijk."

Article continues after the ad

Wat heb jij zelf met maskers?

"Ik ben twee keer naar een verkleedfeest op de NDSM-werf in Amsterdam geweest, waar ik als kabouter naartoe ging, compleet met baard en een gigantische puntmuts. Daar merkte ik dat jezelf verschuilen achter iets waardoor je niet wordt herkend – en daarmee bedoel ik niet dat je bekend bent, maar dat je anoniem bent onder de mensen – iets heel fascinerends heeft. Ik voelde me volledig die kabouter op dat moment. Het is misschien ook een beetje gluren."

Zet jij in het dagelijkse leven weleens een onzichtbaar masker op?

"Nee, maar je kunt dat eigenlijk beter omdraaien. Wanneer ben je volledig jezelf? Ik denk dat iedereen zich aanpast aan de mensen met wie je op dat moment bent. Je gezelschap kleurt je, dus in die zin ben je altijd jezelf. Ik weet ook niet zo goed op welke manier ik me anders zou kunnen voordoen dan ik ben. Hoe dan?"

Jij komt over als een blij, zelfverzekerd type, maar misschien ben je thuis wel een enorm chagrijnige dodo, weten wij veel.

"Toen ik onder de naam Ruben & Nathan begon met cabaret maken, nog voordat ik op tv kwam, hadden we een paar liedjes in de show. Elke keer als ik die moest zingen, was ik zo nerveus dat ik ervan ging trillen. Mensen zeiden vaak dat ik zo integer zong, omdat ik de microfoon met twee handen omklemde, maar dat was de enige manier waarop ik ’m stil kon houden. Een vriendin vertelde me dat de truc is om te acteren dat je niet nerveus bent. Als je dat doet en naar het publiek kijkt, dan voel je je gesterkt door hun reactie. Dat is het enige masker dat ik weleens opzet."

The Masked Singer is te zien vanaf vrijdag 25 september om 20:00 uur op RTL 4.

Het complete interview met Ruben Nicolai staat in Veronica Magazine nummer 38.

More content below the advertising