Ruben Nicolai naast LEGO figuren
Source
Foto: Mike van den Toorn

Komende zaterdag is de finale van LEGO Masters te zien op RTL 4.Veronica Magazine sprak met presentator Ruben Nicolai, die veel respect heeft voor de gepassioneerde kandidaten. 

We keken afgelopen jaar naar een knikkerende Wesley Sneijder, zien mensen voorwerpen van chocolade proeven in Showcolade en bij jou draait alles om LEGO-steentjes. Is dat niet vrij lullige televisie?

"Ik snap wat je zegt, maar doe me een plezier en kijk de ‘kunst’-aflevering van een maandje geleden even terug. Als je dat gedaan hebt, neem je die woorden direct terug, want zeker in die aflevering is lulligheid ver te zoeken. En als je weet hoe lang mensen met zo’n opdracht bezig zijn... Straks in de finale hebben ze 4 miljoen steentjes tot hun beschikking en 28 uur de tijd. Dat is niet lullig, dat is topsport. En dat we daar massaal naar willen kijken, heeft ook te maken met passie. Als iemand veel passie heeft voor zijn vak, maakt het niets uit wat dat vak is: dat is altijd leuk om naar te kijken. Als je onze kandidaten ziet als ze voor het eerst in de studio komen, hoe ze reageren als ze al die steentjes zien die zijn gesorteerd op maat, vorm en kleur. Die passie is zó heftig, die mensen zijn echt lijp van LEGO."

Waar ben jij lijp van?

Lachend: "Als ik nu witte wijn zeg, is dat een slecht teken hè? Nou ja, Ik heb als jochie wel een LEGO-periode gehad. Was ik twee, drie jaar lang elke dag bezig met maan-LEGO. En voetbalplaatjes, daar was ik ook gek van. Daar heb ik een paar jaar lang al mijn zakgeld aan besteed. Maar ik was toch het meest bezig met voetbal. Ik was altijd op straat aan het voetballen, tienen met de jongens uit de buurt."

Article continues after the ad

Wat brengt het kind in jou weer naar boven?

"Toch dat voetbal. Altijd als ik door een park loop en jongens zie voetballen, hoop ik dat die bal toch even mijn kant op komt rollen en dat ik hem terug dat potje in kan jagen. En ik heb het ook als ik profvoetballers tegenkom. Dan verander ik op slag in een veertienjarig schoolmeisje dat alleen maar giechelt en niet weet wat ze moet zeggen. Ik ben altijd star-struck bij voetballers, zelfs als ze de helft van mijn leeftijd zijn. Ik zag Donny van de Beek een tijdje terug en verloor direct elke vorm van coolheid. Ik stond daar als een heel zenuwachtige fan."

Eigenlijk had jij dus voetballer willen worden.

"Dat legt dit verhaal wel bloot, hè? Ik heb stiekem inderdaad altijd gehoopt op dat telefoontje van de bondscoach, vlak voor de wedstrijd. Dat de rechtsbuiten is uitgevallen en of ik wil meedoen in zijn plaats. Dat was de droom. Maar wat ik nu doe is een prima tweede plaats, hoor."

En het gaat je bijzonder goed af. Zei ook oud-presentator Ted de Braak onlangs in Veronica Magazine. Hij noemde jou “een erg goede presentator, grappig en ad rem”.

"Serieus? Ted de Braak! Een icoon! Ik vind dit echt onwijs leuk om te horen. Ook omdat niemand te beroerd is me te wijzen op tweets waarin ik bij de enkels wordt afgezaagd, maar als iemand als Ted de Braak iets leuks over me zegt, dan hoor ik dat van niemand."

De finale van LEGO Masters is te zien op zaterdag 8 mei om 20:00 uur op RTL 4.

Het complete interview met Ruben Nicolai staat in Veronica Magazine nummer 19

More content below the advertising