Undercover High
Undercover High

Prop vijf volwassenen op een middelbare school en laat ze zich voordoen als tieners, het klinkt als een aflevering van 21 Jump Street, maar het was toch echt het idee van een nieuwe RTL 4-serie, dat meldt de Volkskrant.

Twee weken geleden kreeg het Christelijk Lyceum Veenendaal vijf nieuwe leerlingen erbij die gevolgd werden door de camera voor een nieuwe documentaireserie van RTL 4. In werkelijkheid waren dit twintigers die zich voordeden als tieners. De scholieren en docenten merkten direct dat er iets niet klopten. De nieuwkomers hadden nepprofielen op social media en er was niks bekend over hun schoolverleden.

Dat zorgde voor veel onrust en RTL legde de opnames stil. Dit programma, met als werktitel Klasse, is gebaseerd op een Amerikaanse realityserie genaamd Undercover High. Het uitgangspunt is dat jonge volwassenen, die in het verleden bijvoorbeeld zijn gepest of een eetstoornis hadden, terug keren naar de middelbare school en jongeren helpen die met dezelfde problemen worstelen. 

More content below the advertising

Het positivisme van de Amerikaanse realityserie sloeg niet aan in Nederland en zorgde juist voor een rel. Volgens de Volkskrant voelden de scholieren en docenten zich onveilig omdat ze de vijf nieuwkomers niet konden vertrouwen en ook Onderwijs-minister Arie Slob is boos. In Goedemorgen Nederland noemde hij dit niet acceptabel.

Het complete artikel van de Volkskrant is hier te lezen.

More content below the advertising

Het drama in Not Without My Daughter komt niet uit de koker van een Hollywoodschrijver, maar is het waargebeurde verhaal van een Amerikaanse vrouw en daardoor extra heftig. 

De Amerikaanse Betty is gelukkig getrouwd met haar Iraanse echtgenoot Moody en samen hebben ze een dochtertje. In 1984 neemt Moody zijn gezin meer naar Iran om zijn familie te leren kennen, maar tot grote schok van Betty wil Moody in dit conservatieve land blijven. Hij verandert in een harde, gewelddadige man en Betty begint voor haar leven te vrezen. Ze bedenkt een plan om samen met haar dochtertje te ontsnappen. 

More content below the advertising

Not Without My Daughter vertelt het waargebeurde verhaal van Betty Mahmoody en hoe zij haar zware tijd in Iran heeft beleefd. Ruimte voor nuance is er daardoor niet en alleen het spannende drama staat centraal. Dat wordt voortreffelijk verteld door een uitstekende Sally Field als Betty en een huiveringwekkende Alfred Molina als haar brute echtgenoot. 

Om 20:31 uur op RTL 8.

De Wereld Draait Door

- Speelfilm over het leven van Tolkien. J.R.R. Tolkien is de schrijver van meesterwerken als The Hobbit en The Lord of the Rings. Zijn leven wordt nu verfilmd. Aan tafel: Diederik van Vleuten, al sinds zijn twaalfde bewonderaar, en Cor Blok, kunstenaar. 

- Songs in the Key of Life: Claudia de Breij. Vanavond is Claudia de Breij te gast. Zij kiest een lied bij het thema 'Verlies van een naaste'.

More content below the advertising

- Tafeldame: Cécile Narinx

 

RTL Late Night met Twan Huys

- Giel Beelen (foto). Radio-dj Giel Beelen werkte zich de afgelopen tijd uit het zweet voor maar één doel: een sixpack. De afgelopen vijftig dagen kon je hem volgen in zijn extreme weg ernaar toe en vandaag is de grote dag van onthulling. 

- Vrienden Orlando Boldewijn en advocaat Sébas Diekstra. Het is een jaar sinds de vermissing van de 17-jarige Orlando Boldewijn uit Rotterdam, die via de homodatingapp Grindr afsprak met Roy B. Na een week werd hij levenloos in het water gevonden. 

- Diederik Jekel. Wetenschapsjournalist Diederik Jekel struint het internet en de bladen af op zoek naar gadgets, tech nieuws, proefjes en doet daar op dinsdag uitgebreid verslag van. 

 

Jinek

- Een vooruitblik op de finale van The Voice of Holland met Ali B en Anouk.