Robert van Beckhoven
Source
Foto: Roland J. Reinders

Robèrt van Beckhoven is een beetje de Jan des Bouvrie van de Nederlandse keukens. Daar waar de Naardense meubelmaker witte design in de huiskamers bracht, liet de bakker uit Oisterwijk ‘ons’ massaal bakken. 

“Worstenbroodje? Of heb je liever een chocoladegebakje? Zo geregeld. Appelkoek? In die volgorde?” In zijn gigantische bakkerij annex opleidingsloods, in het monumentale pand van een voormalige looierij, stormt een groep kinderen van groep 6 met veel kabaal binnen. Ze hebben excursie. “Mag ik een handtekening?”, vraagt een binkie van negen. Robèrt glimlacht. Populair bij jong en oud. “Ik zeg iedereen gedag. Als je een BN’er bent, ben je wel of niet benaderbaar. Als je morgen Henny Huisman wilt ontmoeten, zit er maar één ding op: bij hem thuis aanbellen en hopen dat-ie thuis is. Maar dat doe je niet. Komen mensen naar ons bedrijf in Oisterwijk, dan is de kans groot dat ik ergens rondloop. Ik hou ook wel van dat toegankelijke; ik maak graag contact.”

Je bent ook zo aardig. Zit dat je soms niet in de weg als jurylid?
“Helemaal niet. Ik heb zelf aan zoveel wedstrijden meegedaan en weet als geen ander hoe de kandidaten zich voelen. Ik heb vijf keer gestreden om de wereldbeker in de patisserie en dan ben je zó zenuwachtig in afwachting van de uitslag. Ik voel die spanning van de deelnemers aan Heel Holland Bakt. Wie ben ik om tegen die mensen te zeggen: wat een troep heb je ervan gemaakt! Zij hebben de hele dag geoefend en hun stinkende best gedaan. Liever geef ik aan wat ik in hun geval anders zou doen. Ik leer ze graag hoe het lekkerder en mooier kan. Ik ben in veel tv-programma’s geweest, bij Paul de Leeuw, noem maar op. Dat zijn entertainers. Ik niet. Ik ben bakker. Vraag mij niet om te entertainen. Les geven, daar ben ik goed in. Hoe smaakt je taartje? Kan de volgende al komen?”

Hoe ben je eigenlijk op tv terecht gekomen?
“In mijn wereldje, dat van de brood- en banketbakkers, was ik wel al bekend. Maar voor het grote publiek niet. Cas Spijkers van De Swaen, mijn buurman van vroeger, zei tegen me: ‘Als je niks zegt, gebeurt er niks. Als je aan wedstrijden meedoet en je wint, moet je zorgen dat je in de krant komt. Dus ik belde de krant als ik weer een prijs had gewonnen. ‘Ja, maar je hebt er pas ingestaan’, zeiden ze. En dan zei ik: ‘Ajax staat er elke week in! Wat is het verschil?’ In die tijd deed ik samen met Rudolph van Veen, patissier van De Swaen, als duo mee aan wedstrijden. Rudolph was vaak bakkend te zien in Life & Cooking van Carlo en Irene en ik hielp hem dan omdat hij zelf geen bakkerij had. Gingen we samen naar de studio. En toen maakte hij een boek over cupcakes, waarvoor ik hem ook heb geholpen bij de productie van de cakes. Via via werd ik daarna gebeld. Of ik in de jury van de Cup Cake Cup wilde. Nou, dat wilde ik wel.”

Article continues after the ad

Waarom eigenlijk?
“Ik zal je eerlijk zeggen: ik heb de bakkerij van mijn ouders overgenomen maar wilde als kind helemaal geen bakker worden. Bakkers leiden een verstopt leven. Ze werken ’s nachts en overdag zeggen ze: ik ben er niet, ik ben naar bed. Daarom heb ik nu ook een bakkerij in de straat. Geen winkel met dummies, ronddraaiende Sinterklaaspoppen maar de bakker zelf in de etalage. Laat je zien. Dan komt veel naar je toe. Ineens werd ik gevraagd te leveren aan de Efteling, aan de KLM. Ik heb me laten zien als bakker en wilde dat ook graag op televisie doen. Het bakkersvak zichtbaar maken. Het is een ambacht dat gezien mag worden.” 

Moest je niet wennen aan de camera?
“In het begin wel. Ik kreeg ook mediatraining. Jan Rietman oefende een radio-interview met me. Wij gezellig kletsen, echt leuk. ‘O’, zei hij ineens, ‘we moeten ook nog echt wat doen. Als het rode lampje aangaat, beginnen we.’ Prompt kwam er niks meer uit. En als ik in de camera moest kijken, keek ik ook naar de cameraman met een blik van: doe ik het goed? Dat werkt dus niet. Gelukkig heb ik daar nu geen last meer van.”

Nu ben je al jaren het gezicht van Heel Holland Bakt
“Ja, ze hebben me gevraagd te solliciteren. Ik heb toen een sollicitaart voor ze gebakken. Ik werd aangenomen. Maar niet alleen door die taart, hoor. Ze vonden mij de geschiktste kandidaat. En mijn concurrenten zeiden: ze hebben de beste gepakt.”

En toen kwam je naast Janny van der Heijden te staan. Dat was even wennen…
“Klopt. Voor mij, maar ook voor Janny. Zij is geen bakker en moest in het begin bakken. En dan vertelde ik over de ontstaansgeschiedenis van het speculaasje. Dat liep niet. Nu is er een veel betere rolverdeling waardoor we beiden in onze kracht staan. Ik doe al het bakwerk, Janny geeft alle nodige informatie.”

En André van Duin zorgt voor de vrolijke noot. Wat dacht je toen hij kwam: dat wordt lachen, gieren, brullen?
“Ik dacht alleen: wat een grootheid. Ik zat bij Tijd voor MAX aan tafel om over het programma te praten en André was daar ook. Nog voor hij het ging presenteren. Hij zei dat hij elke week naar Heel Holland Bakt keek. Ik geloofde mijn oren niet. ‘Kijk’, zei hij, terwijl hij foto’s op zijn telefoon liet zien, ‘ik ben net terug uit Parijs. Heerlijke macaron gekocht’. En toen maakte hij een selfie van ons twee. Ik dacht: dat moest ik toch eigenlijk doen? Weet je wel wie je bent? Maar ik was voor hem ook die bekende van tv….”

Bekend ben je zeker. Wie is de Mol? The Passion… 
“Jeetje ja, The Passion… Aan Janny en mij werd gevraagd om een kleine rol te spelen. Jezus kwam brood halen voor het laatste avondmaal en ik was de bakker, Janny het winkelmeisje, heel grappig. Ik ben zelf niet echt gelovig, hoor. Ik ben wel rooms-katholiek opgevoed, ik ken het verhaal en vond het echt een gave ervaring. En De Mol was ook fantastisch. Als ik morgen word gevraagd, doe ik het meteen weer. Ik moest toen een smoes bedenken waar ik in die vier weken zou zijn. Ik zei dat ik voor een project in Suriname was. Ik zou daar ondersteunen bij het opstarten van een bakkerij. Kom ik op Schiphol, zeggen de mensen van de productie: we gaan naar Colombia. Nondeju! Had ik dat geweten.. In Colombia liggen de cacaoplantages waar onze chocolade vandaan komt! Ik had niks hoeven verzinnen. Doen we nog een appelkoek?”

Heel Holland Bakt is iedere zondag te zien om 21:35 uur op NPO 1.

 

Dit interview komt uit Veronica Magazine, nummer 50.

More content below the advertising