Robbie Williams

Veronica Magazine sprak met Robbie Williams over zijn kerstalbum The Christmas Present. Heb je het interview gemist? Lees het dan hier terug.

Na een jarenlange radiostilte is Robbie Williams terug. Met een opgeschoren kapsel, grijs borsthaar én een kerstalbum. In Londen hadden we een tête-à-tête met ’s werelds grootste entertainer, waarbij we terloops vroegen naar z’n obsessie met buitenaards leven. “Ik geloof dat er van alles gaande is waarover ons niks is verteld.”

“Ik heb jarenlang gedagdroomd dat ik door hem het podium werd opgetrokken,” zwijmelt een zakenrelatie als ik haar vertel wat ik deze week ga doen. “En dan uitgeblust in een hotel achterblijven, weet je wel?” Eigenlijk hoop ik vooral dat ze niet verder in detail treedt, maar haar reactie blijkt tekenend voor de populariteit van Robbie Williams. Maakt niet uit tegen wie ik zeg dat ik de zanger één op één mag interviewen in Londen – mijn moeder, de buurvrouw, de hondenuitlaat, collega-journalisten – iedereen reageert even lyrisch. 

Nu wil het geval dat ik ooit, lang geleden in de Take That-hoogtijdagen, meer Team Mark was dan Team Robbie (slechte keus, I know). Sowieso schiet ik niet zo snel in de flabbergasted-modus, maar door alle opwinding die mijn aanstaande gesprekje met Robbie bij andere mensen oproept, begin ik langzaam ook een beetje kriebels te voelen. Ook al is het eeuwen terug dat hij een hit had, Robbie is toch een jeugdheld, een man die tot de verbeelding spreekt, en een hot shot bovendien. Wat ga ik hem allemaal vragen? En wat trek ik áán? 

De reden dat ik word ingevlogen voor m’n get together met Robbie is zijn nieuwe album. Een kerstplaat om precies te zijn, genaamd The Christmas Present. Er staan zowel covers van bekende kerstkrakers (denk: Santa Baby, Merry Xmas Everybody) als zelfgeschreven nummers op, overgoten met een catchy Robbie Williams-vibe. Een vibe die ik van dichtbij mag meemaken in het chique Berkeley Hotel in Londen, waar ik als derde van in totaal negen uitverkorenen wereldwijd aan de beurt ben om de Robster te ondervragen.

Article continues after the ad

Ben je gespannen over de reacties op je kerstplaat?
“No, I feel very good today,” zegt Robbie met een ondeugende grijns op zijn gezicht. Hij leunt achterover in zijn beige fauteuil, waardoor zijn overhemd met hysterische zwart/wit-print nog iets verder openvalt. Ik spot een enorm gouden kruis aan een hanger, een tatoeage met de tekst ‘Chacun a son gout’ en borsthaar, heel veel grijs borsthaar. Robbie babbelt ondertussen vrolijk verder over het weer, en dat het jammer is dat het regent. “Ik háát regen.” 

Wat is je gevoel bij Kerstmis?
“Het is een geweldig idee. Ik hou van kerst, al is dat niet altijd zo geweest. Wel toen ik nog klein was en het vierde met mijn moeder, m’n zus en de rest van de familie. Dat was één groot feest. Vanaf m’n twintiger jaren verdween dat gevoel volledig, wat pas is teruggekomen toen ik mijn vrouw Ayda in 2006 leerde kennen. Zij is de verwezenlijking van alles waar Kerstmis voor staat, ongelofelijk romantisch en een ster in het creëren van mooie herinneringen. Door haar is Kerstmis weer een feest geworden waar ik naar uitkijk in plaats van tegenop zie.” 

De assistent van Robbie breekt even in, wapperend met drie kartonnen take away-tassen van Nobu. “Your lunch, Robbie.” Robbie haalt een plastic schaaltje met sashimi uit tas één, pakt een plak rauwe zalm tussen zijn duim en wijsvinger, steekt ‘m in zijn geheel in zijn mond en lacht vriendelijk. “Sorry, go on, please.” 

Waarom was kerst lange tijd zo’n kwelling voor je? 
“Het was mijn gewoonte om met Kerstmis dronken te worden, wat me altijd prima afging. (lacht) Maar op een gegeven moment moest ik afkicken van al m’n verslavingen. Als je stopt met drinken omdat het moet, dan ontstaan er gaten die je wilt opvullen. Die gaten waren vreselijk deprimerend, vooral rondom de feestdagen. Kerstmis stond bij mij symbool voor een tijd waarin iedereen het geweldig naar z’n zin had, behalve ik.”

Wat was de reden dat je een kerstalbum wilde maken?
“Ik heb inmiddels vijftien albums uitgebracht, en ook nog vijf met Take That. Op een gegeven moment heb je voor je gevoel alles wel gedaan en uitgeprobeerd. Om het uitdagend te houden, wilde ik iets doen waarvoor ik mezelf opnieuw moest uitvinden. Daar was een kerstalbum heel geschikt voor, want dat had ik nog nooit gemaakt. Los daarvan is het een beetje een obsessie geworden om een liedje te schrijven dat eeuwigheidswaarde heeft.” 

Staat er een nieuwe klassieker à la Last Christmas op je plaat? 
“Ik vind Fairytales met Rod Stewart fantastisch, maar ik denk niet dat het een nummer is dat forever blijft. Aan de andere kant: waarom ook niet? Sinds All I want for Christmas van Mariah Carey in de jaren negentig is er geen kersthit meer geweest. Het lijkt alsof er heel veel kerstmuziek is, maar je hebt Michael Bublé en verder niks.” 

Je zingt ook een nummer met bokskampioen Tyson Fury. Interessante keuze…
“Toen ik in Las Vegas was, nodigde hij me na een bokswedstrijd uit in z’n kleedkamer. Ik had hem ooit zien zingen en vroeg spontaan of hij wilde meedoen op m’n nieuwe plaat. Zo ging dat eigenlijk bij alle mensen die meewerken. Bryan Adams heb ik gevraagd tijdens een vakantie, Rod Stewart toen hij bij ons kwam eten. Ik had geen wish list, maar ik heb gewoon aardige mensen gevraagd met wie ik zelf graag kerst zou willen vieren.” 

Hoe ziet kerst in huize Williams eruit?
“Groots! Er zijn veel lichtjes, er is veel blingbling, er is veel chocolade, er is veel voedsel. Er is gewoon veel van alles. Cadeautjes, familie.”

Staat er onder de kerstboom een kerststalletje?
“Met Jezus? Mijn vrouw is Joods en Jezus ook, dus dat zou kunnen. (lacht) Maar nee.”

Sommige mensen geloven dat de ster van Bethlehem een UFO was. Geloof jij daarin?
“Het is een interessante theorie, maar de hele theorie van Jezus is interessant. Ik ben katholiek opgevoed en ik hou van Jezus, maar ik hou ook van Tom en Jerry.”

Is dat de manier waarop je naar het geloof kijkt?
“Yeah, Tom en Jerry hebben ook nooit bestaan.”

Je gelooft wél in aliens. Heb je er onlangs nog eentje gezien?
“Ik geloof dat er van alles gaande is waarover ons niks is verteld. Dat heb ik al een paar keer met eigen ogen kunnen zien. Een van die keren was in Beverly Hills, waar een groot vierkant ding boven me kwam vliegen en stopte. Het hing daar gewoon. Als ik had gewild, dan had ik er een tennisbal tegenaan kunnen gooien.”

Freakte je niet helemaal de pan uit?
“Nee. Ik was nuchter en in gezelschap van een vriend, die het ding ook zag. Vervolgens ging het weer weg en hadden we allebei zoiets van: what the fuck was dat? Bang waren we niet, misschien omdat we niet goed konden bevatten wat we zojuist hadden gezien, maar ook omdat het eruitzag als iets dat van ons had kunnen zijn.”

Heb je onderzocht wat het was?
“Jaaaaa. Daar stop ik nooit mee. Elke dag tik ik een paar keer ‘UFO’ in op YouTube en dan ga ik down the rabbit hole. Ik vind het ontzettend fascinerend.’

Wat zou je – los van een UFO – onder de kerstboom willen vinden?
Stilte. “Ik wil niet echt iets krijgen.” Denkt na: “Ik zou wel een nummer 1-kerstalbum willen hebben. Dat zou fantastisch zijn.”

Vind je het leuker om te geven dan om te ontvangen?
“Ja en nee. The wife likes jewelry – dat kost me een fortuin, haha. Maar ik weet het eigenlijk niet zo goed.” Hij glimlacht en pakt een volgende schaal eten uit een Nobu-tas, met wederom sashimi, van tonijn dit keer. 

Hou je niet van rijst?
“Jawel, maar daar word ik dik van. Sinds zes maanden eet ik geen vlees en koolhydraten meer. Inmiddels ben ik zo’n 5 kilo kwijtgeraakt, en daar voel ik me heel goed bij. Je kunt ervoor kiezen om dik te worden en dood te gaan, of je blijft slank en je gaat wat later dood. Ik probeer voor de laatste optie te gaan.”  

Mag de rem er met Kerstmis even af?
“Ja. Kennen jullie in Nederland Terry’s Chocolate Orange Milk? Dát is voor mij Kerstmis.” 

De assistent van Robbie staat weer naast ons. De vijftien minuten zijn bijna voorbij, of we willen afronden. Robbie met een geïnteresseerde blik naar mij: “Wat ik nog wilde vragen: sport jij eigenlijk veel? Mijn vrouw doet pilates en ze heeft net zulke benen. En geef je ook les?” 

Eens een charmeur, altijd een charmeur. Maar wel een heel geloofwaardige, dat moet ik hem nageven. Ik ben om en vier m’n kerst met Robbie. Jij ook?

 

Het dubbelalbum The Christmas Present is beschikbaar op zowel cd, vinyl als cassette. Er staan 28 nummers op, waaronder duetten met onder meer Jamie Cullum, Bryan Adams en Rod Stewart.

Dit interview staat in Veronica Magazine, nummer 48.

More content below the advertising