Ozcan Eus Akyol in Veronica Magazine
Source
Foto: Mike van den Toorn

Schrijver Özcan 'Eus' Akyol is terug met een nieuw seizoen van Sterren op het Doek. Wij vroegen het multitalent over zijn tv-werk, wilde verleden en scherpe pen. 

Wie het boek Eus heeft gelezen, weet dat schrijver Özcan 'Eus' Akyol een wilde tijd achter de rug heeft. Die dagen vol drank, drugs en vrouwen  liggen echter ver achter hem. "Ik heb gas teruggenomen nadat onze dochter was geboren. Dat zijn van die momenten waarop je beseft dat een rock-’n-roll-leven en vader zijn en veel werk niet samengaan. Die kater werd ook steeds moelijker. Ik ben er cold turkey mee gestopt."

Geen allemansvriend

Eus richt zich nu meer op zijn werk, waaronder zijn messcherpe columns voor het AD. "Ik ben stellig. Ik schrijf mijn mening op zonder poespas, maar nooit met het doel iemand blijvend te blesseren. Ik hoef niet geliefd te zijn bij iedereen, ik ben geen allemansvriend. Er zijn mensen die graag door Jan en alleman aardig gevonden willen worden om een zo groot mogelijk publiek te krijgen. Ik wil dat helemaal niet."

Lol trappen

De schrijver is ook vaak te zien in talkshows en werd uit het niets gevraagd om Sterren op het Doek te presenteren. "Ik ben gebeld door Jan Slagter van omroep MAX. Ik hoefde helemaal geen pilot te maken of wat dan ook. Ik wilde wel de vrijheid krijgen om mezelf te kunnen zijn. Ik kan behoorlijke schurende opmerkingen maken en heb zwartgallige humor. Ik wilde in het programma de diepte in maar ook lekker ouwehoeren, lol trappen. Toen dat allemaal geen probleem bleek te zijn, was ik on board."

Article continues after the ad

BN'er

In een korte tijd is Eus een bekende Nederlander geworden, maar hij laat zich niet gek maken door zijn succes. "Het is best onwerkelijk hoe goed het gaat, maar je moet er zelf niet te veel in gaan geloven. Ik doe niets bijzonders. Ik tik stukjes, schrijf boeken en maak tv. Ik genees mensen niet van kanker, snap je? En wat ik doe is zo vergankelijk. De ene dag ben je de gevierde man, de andere dag kan het afgelopen zijn. Om die reden ken ik niet te veel waarde toe aan alles wat ik doe. Tegelijk voel ik me heel bevoorrecht."

Het nieuwe seizoen van Sterren op het Doek is te zien vanaf zaterdag 31 oktober om 20:40 uur op NPO 2.

De Geknipte gast zie je dinsdag om 21:05 uur op NPO 2.

Het complete interview met Özcan 'Eus' Akyol is te lezen in Veronica Magazine nummer 44.

More content below the advertising