Vanavond in Door Andere Ogen een geschiedenislesje vrouwenvoetbal, dat door het Europees Kampioenschap van de OranjeLeeuwinnen een vlucht nam.

Door Andere Ogen blikt terug op de weerbarstige geschiedenis van het vrouwenvoetbal. Zo werd het in 1938 zelfs verboden om als vrouw een balletje te trappen. Pas in 1971 werd dit verbod opgeheven, maar bleef vrouwenvoetbal een onderwerp dat zelfs op een kringverjaardag niet of nauwelijks besproken werd. Uiteindelijk zorgde het succes van de OranjeLeeuwinnen pas voor een doorbraak in het vrouwenvoetbal. 

Martine Prange, ooit profvoetballer in Turkije, en Vera Pauw, oud-bondscoach van de Oranjevrouwen, doen een boekje open over hun ervaringen in de voetbalwereld. Pauw herinnert zich hoe haar nationale selectie in 2005 moest aantreden op een bijveldje in Lutjebroek. ''Het was zelfs onverlicht. We konden ’s avonds doorspelen dankzij de lichtmasten verderop, waar een veteranenelftal trainde." Prange denkt terug aan hoe zij in haar jongere jaren al droomde van een voetbalcarrière, maar toen zij zich wilde aanmelden bij de plaatselijke voetbalclub met een groep vriendinnen, bleven de deuren gesloten.

Verboden, gedoogd en gevierd: dat is de lange weg die de Oranjevrouwen moesten bewandelen. In Door Andere Ogen lichten ook Hans Kraay jr. (oud-voetballer, nu verslaggever) en programmamaker Erik Dijkstra de opmars van de Oranjevrouwen toe. ''De tijd dat we er met dedain naar keken is allang voorbij,'' zegt Kraay. ''Het is onmiskenbaar topsport geworden en zo wordt het inmiddels ook in de media belicht. Niemand kan nog om dit Oranje heen."

Door Andere Ogen is vanavond te zien op NPO 2 om 20:25 uur

De spannende misdaadserie Mocro Maffia was een heel groot succes voor Videoland en dan kan een tweede seizoen natuurlijk niet uitblijven. 

Videoland heeft een aantal topseries in de aanbieding, maar de populairste serie is niet Grey's Anatomy of The Good Doctor, maar de Nederlandse misdaadserie Mocro Maffia. Van alle abonnees heeft meer dan de helft de serie over drie criminele vrienden gezien.

Zo een succesvolle serie verdient natuurlijk een vervolg en tijdens de uitreiking van de Hashtag Awards, een prijs voor videoproducenten, werd bekend gemaakt dat er een tweede seizoen komt. 

Achmed Akkabi, die Paus speelt, vertelt daarover: “We hebben zoveel reacties gekregen op de serie. Het is echt bizar. We krijgen bijna dagelijks berichten van mensen die om seizoen twee vragen of zelfs een rol willen spelen in de serie. Ik ben er ongelooflijk trots op dat we nu al een prijs in ontvangst mogen nemen en dat we een tweede seizoen mogen maken!”

De misdaadserie gaat over de drie beste vrienden Romano, Potlood en De Paus. Samen maakten ze de overstap van de kleine criminaliteit naar het grotere werk. Binnen no time hebben ze de hele cocaïnehandel in Amsterdam in handen. Door jaloezie valt de vriendengroep uit elkaar, waardoor ze lijnrecht tegenover elkaar komen te staan.

Het eerste seizoen is nu beschikbaar op Videoland. Het is nog niet bekend wanneer het tweede seizoen uitkomt. 

Een waardige opvolger

Jurassic World speelt zich 22 jaar af na de gebeurtenissen in Jurassic Park en zoals je verwacht, gaat alles weer helemaal fout. 

In het themapark Jurassic World kunnen mensen zich vergapen aan levende dinosaurussen, maar zelfs deze reusachtige reptielen worden na een tijdje saai en de wetenschappers van het park creëeren hun eigen dino. Wanneer deze Indominus Rex ontsnapt, moet de heldhaftige dierentrainer Owen samen met manager Claire een manier vinden om de bezoekers van het park te redden. 

Jurassic Park is een klassieker, maar de twee vervolgfilms komen qua kwaliteit niet in de buurt van het eerste deel. Jurassic World is daarentegen een waardige opvolger vol knipogen naar het origineel. De avonturenfilm zit vol enge dino's en het is een ware achtbaanrit met een sterk verhaal. Precies zoals je verwacht van een Jurassic Park-film.

Om 20:30 uur op Veronica.