Vanavond in Door Andere Ogen een geschiedenislesje vrouwenvoetbal, dat door het Europees Kampioenschap van de OranjeLeeuwinnen een vlucht nam.

Door Andere Ogen blikt terug op de weerbarstige geschiedenis van het vrouwenvoetbal. Zo werd het in 1938 zelfs verboden om als vrouw een balletje te trappen. Pas in 1971 werd dit verbod opgeheven, maar bleef vrouwenvoetbal een onderwerp dat zelfs op een kringverjaardag niet of nauwelijks besproken werd. Uiteindelijk zorgde het succes van de OranjeLeeuwinnen pas voor een doorbraak in het vrouwenvoetbal. 

Martine Prange, ooit profvoetballer in Turkije, en Vera Pauw, oud-bondscoach van de Oranjevrouwen, doen een boekje open over hun ervaringen in de voetbalwereld. Pauw herinnert zich hoe haar nationale selectie in 2005 moest aantreden op een bijveldje in Lutjebroek. ''Het was zelfs onverlicht. We konden ’s avonds doorspelen dankzij de lichtmasten verderop, waar een veteranenelftal trainde." Prange denkt terug aan hoe zij in haar jongere jaren al droomde van een voetbalcarrière, maar toen zij zich wilde aanmelden bij de plaatselijke voetbalclub met een groep vriendinnen, bleven de deuren gesloten.

Verboden, gedoogd en gevierd: dat is de lange weg die de Oranjevrouwen moesten bewandelen. In Door Andere Ogen lichten ook Hans Kraay jr. (oud-voetballer, nu verslaggever) en programmamaker Erik Dijkstra de opmars van de Oranjevrouwen toe. ''De tijd dat we er met dedain naar keken is allang voorbij,'' zegt Kraay. ''Het is onmiskenbaar topsport geworden en zo wordt het inmiddels ook in de media belicht. Niemand kan nog om dit Oranje heen."

Article continues after the ad

Door Andere Ogen is vanavond te zien op NPO 2 om 20:25 uur

More content below the advertising