Belgen zijn dom, Nederlanders gierig. In Nederland is alles lekker netjes geregeld, in België rijd je je chassis in tweeën op de belabberde wegen. Maar wat weten we eigenlijk écht van elkaar?

In Holland-België - een comedyquiz die in 2016 eenmalig te zien was met onder anderen Wendy van Dijk - trekt een Nederlands team, onder leiding van Ruben Nicolai, wekelijks ten strijde tegen het Belgische team van voormalig GTST-hunk Louis Talpe. De scheidslijn wordt bewaakt door presentator Art Rooijakker en de Vlaamse acteur annex presentator Jonas van Geel. 

Wie een déjà vu heeft gekregen na het horen van de programmatitel kunnen we geruststellen, je wordt niet gek: Holland-België was twee jaar geleden al eenmalig te zien op RTL 4 en het Vlaamse VTM, toen nog met onder anderen Wendy van Dijk en Jandino Asporaat.

In de eerste aflevering van deze hernieuwde versie wordt Ruben in deze sportieve oorlog gesterkt door presentatrice Gwen van Poorten en cabaretier Martijn Koning. Het Belgische team bestaat uit acteur Guga Baúl en zanger Koen Wauters. In de overige afleveringen nemen onder anderen Katja Schuurman, Georgina Verbaan, Najib Amhali en Jeroen van Koningsbrugge het op tegen hun Vlaamse vakboeders en -zusters.

Article continues after the ad

Holland-België is het eerste programma van Art Rooijakkers voor RTL, die tot ieders verbazing de presentatie van Wie is de Mol? opgaf voor deze overstap. Rooijakkers: “Mijn eerste klus voor RTL is er één waar ik vrolijk van word. Ik ben op steenworp afstand van de grens van België geboren, ging vroeger met mijn ouders en oma op zondag ‘op café’ in Vlaanderen en luister tegenwoordig bijna elke dag naar studio Brussel. Maar voordat iedereen denkt dat ik een reserve-Belg ben en onze zuiderburen ga laten winnen; hup Holland hup! Want als ik ergens een hekel aan heb, dan is het verliezen. Dus we gaan die koddige Belgen eens flink te grazen nemen!”.

Holland-België is vanaf 6 oktober elke zaterdag om 21.30 uur te zien op RTL 4.

More content below the advertising