In Ik vertrek verruilen vijftigers Benny en Andrea Ploeg Assen voor het Noorse Åmdals Verk, een voormalig mijndorpje ten westen van Oslo. Hun missie: de wereld aan het floaten krijgen. 

Na negentien jaar samen een fietsenwinkel te hebben gerund, willen Benny en Andrea graag wat minder op elkaars lip zitten. In het uitgestrekte Noorwegen zou dat moeten lukken. Het plan is om een voormalig ouderencentrum om te toveren tot Bed and Breakfast met campercamping. Daarbij willen ze het fenomeen floaten introduceren, ofwel 'ontspannen drijven in een magnesium bad'. Zelf zweren ze erbij.

Om hun plannen te kunnen verwezenlijken moeten ze nog wel een lening van een ton én een zogenaamd persoonsnummer op de kop zien te tikken. En dat blijkt heel veel makkelijker gezegd dan gedaan. Na drie maanden formulieren invullen en talloze ritjes naar het loket, staan ze nog altijd met lege handen. Hun toekomst in Noorwegen staat op losse schroeven, en hoewel de burgemeester ze met alle hartelijkheid ontving, begint Andrea ernstig te twijfelen. "Het lijkt wel of ze hier helemaal geen buitenlanders willen hebben." Dan was Nederland toch eigenlijk zo slecht nog niet...

Article continues after the ad

Ik vertrek is vanavond om 21.30 uur te zien op NPO 1.

More content below the advertising