In sportdocumentaires horen we meestal alleen de succesverhalen. De Netflix-serie Losers bewijst echter dat er ook een hoop schoonheid schuilt in verliezen!

Geschiedenis wordt geschreven door de overwinnaars, zo luidt het gezegde. Maar documentaires over sporthelden als Johan Cruijff, Serena Williams of Muhammad Ali zijn er al genoeg. In Losers staan de verliezers centraal die aan de andere kant van het veld of de ring staan. Zo maken we kennis met een bokser die hoopt op een nederlaag, een marathonloper die hopeloos verdwaalt in de Marokkaanse woestijn en een veelbelovende golfspeler die op het moment suprême geen bal weet te raken.

Article continues after the ad

 

Hoewel er ook genoeg humor in de serie zit, is Losers niet gemaakt om falende sporters belachelijk te maken. Integendeel, al deze atleten wisten hun pijnlijke nederlagen uiteindelijk om te buigen tot een triomf. Probeer het bijvoorbeeld maar eens droog te houden bij het levensverhaal van Surya Bonaly, een Franse kunstschaatsster die vanwege haar donkere huidskleur van alle kanten werd tegengewerkt. Het maakt van Losers een inspirerende documentaireserie over omgaan met verlies en tegenslag. Skip alleen wel even intro’s, want die geven vaak belangrijke wendingen weg.

Het eerste seizoen van Losers is nu te zien op Netflix.

More content below the advertising