Ieder jaar zit de filmwereld weer klaar voor de Oscars. De nominaties zijn vandaag bekend gemaakt en er zitten een aantal grote verrassingen tussen.

De films Roma, te zien op Netflix, en The Favourite, nu te zien in de bioscoop, zijn de twee grote favorieten. Beide dramafilms hebben 10 nominaties, waaronder Beste Film en Beste Regisseur. Filmkenners tipten deze twee ook als grote kanshebbers en voor Netflix is dit nu al een overwinning, omdat Roma de eerste Netflix Original is met een Oscarnominatie. 

More content below the advertising

Marvel had ook een primeur te pakken met Black Panther. De superheldenfilms van de stripgigant zijn kassuccessen en krijgen goede kritieken, maar worden zelden genomineerd voor belangrijke filmprijzen. Black Panther, over de gelijknamige superheld die zijn rijk moet beschermen tegen de gewelddadige buitenwereld, is de eerste superheldenfilm met een Oscarnominatie voor Beste Film.

Andere grote kanshebbers, die ook populair waren bij het grote publiek, zijn A Star is Born en Bohemian Rhapsody. Rami Malek heeft een nominatie voor zijn rol als Freddie Mercury en Lady Gaga werd ook genomineerd voor haar hoofdrol.

Wij hebben de belangrijkste nominaties op een rijtje gezet.

Beste film
- Black Panther
- BlacKkKlansman
- Green Book
- Roma
- A Star Is Born
- Vice
- Bohemian Rhapsody
- The Favourite

Beste regie
- Spike Lee, BlacKkKlansman
- Alfonso Cuarón, Roma
- Adam McKay, Vice
- Yorgos Lanthimos, The Favourite
- Pawel Pawlikowski, Cold War

Beste mannelijke hoofdrol
- Bradley Cooper, A Star Is Born
- Viggo Mortensen, Green Book
- Rami Malek, Bohemian Rhapsody
- Willem Dafoe, At Eternity Gate
- Christian Bale, Vice

Beste vrouwelijke hoofdrol
- Yalita Aparicio, Roma
- Lady Gaga, A Star Is Born
- Glenn Close,The Wife
- Olivia Colman, The Favourite
- Melissa McCarthy, Can You Ever Forgive Me?

Beste animatiefilm
- Incredibles 2
- Isle of Dogs
- Mirai
- Ralph Breaks the Internet
- Spider-Man: Into the Spider-Verse

De Oscars worden op 24 februari in Amerika uitgereikt, vanwege het tijdsverschil is het dan al 25 februari in Nederland. De prijsuitreiking wordt live uitgezonden om 2:00 uur op Net5.

De samenvatting van de Oscars wordt op maandag 25 februari uitgezonden om 18:30 uur en 23:15 uur op Net 5.

More content below the advertising

Het was een kwestie van tijd voordat Netflix zou stoppen met The Punisher en Jessica Jones, maar nu is de kogel dan echt door de kerk.

De samenwerking tussen Netflix en Marvel begon in 2015 met de ijzersterke misdaadserie Daredevil, gevolgd door Jessica Jones, Luke Cage en Iron Fist. De helden kwamen daarna samen in The Defenders en na het tweede seizoen van Daredevil kreeg ook The Punisher zijn eigen serie. Ondanks het succes van deze Originals heeft Netflix ze nu allemaal gecancelled. 

Luke Cage en Iron Fist, twee van de minst populaire series, werden als eerste stopgezet en toen Daredevil volgde, was het duidelijk dat Netflix ging stoppen me alle Marvel-series. Netflix heeft nu officieel bekend gemaakt dat The Punisher en Jessica Jones er geen nieuw afleveringen meer bij krijgen. Het derde seizoen van Jessica Jones hebben we nog wel tegoed en zal later dit jaar op Netflix verschijnen. 

Het stopzetten van deze succesvolle Netflix Originals heeft te maken met de nieuwe streamingdienst Disney+. Marvel is namelijk onderdeel van Disney en alle films en nieuwe superheldenseries moeten uiteindelijk op Disney+ te zien zijn. 

More content below the advertising

Het drama in Not Without My Daughter komt niet uit de koker van een Hollywoodschrijver, maar is het waargebeurde verhaal van een Amerikaanse vrouw en daardoor extra heftig. 

De Amerikaanse Betty is gelukkig getrouwd met haar Iraanse echtgenoot Moody en samen hebben ze een dochtertje. In 1984 neemt Moody zijn gezin meer naar Iran om zijn familie te leren kennen, maar tot grote schok van Betty wil Moody in dit conservatieve land blijven. Hij verandert in een harde, gewelddadige man en Betty begint voor haar leven te vrezen. Ze bedenkt een plan om samen met haar dochtertje te ontsnappen. 

More content below the advertising

Not Without My Daughter vertelt het waargebeurde verhaal van Betty Mahmoody en hoe zij haar zware tijd in Iran heeft beleefd. Ruimte voor nuance is er daardoor niet en alleen het spannende drama staat centraal. Dat wordt voortreffelijk verteld door een uitstekende Sally Field als Betty en een huiveringwekkende Alfred Molina als haar brute echtgenoot. 

Om 20:31 uur op RTL 8.