Nederland heeft hele goede misdaadseries, denk aan KLEM en Penoza, maar de nieuwe crimi LOIS pakt het helemaal anders aan.

De nieuwe misdaadserie LOIS heeft zich laten inspireren door de Britse en Scandinavische toppers. Hoofdpersoon Lois is een norse rechercheur met aardig wat persoonlijke problemen, de misdaden die zij onderzoekt zijn bruut en het eerste seizoen bestaat uit drie afleveringen van ieder anderhalf uur. Toen Noortje Herlaar dit hoorde, wist ze gelijk dat ze de rol van Lois wilde spelen.

Noortje Herlaar: "Toen ik de scripts las, merkte ik meteen dat de regisseur geen whodunit wilde maken, maar iets totaal anders wilde doen binnen het genre. Dat sprak me erg aan. Zo wordt de spanning anders opgebouwd dan in de meeste politieseries: in elk van de drie afleveringen zie je meteen wie de dader is. En door de lengte van anderhalf uur is er meer tijd voor lange shots, mooi camerawerk en het uitbouwen van personages."

Duister Alkmaar

De misdaadserie is gebaseerd op de boeken van Simone van der Vlugt en Noortje Herlaar heeft de drie verhalen direct gelezen om zich voor te bereiden. "Wat me in die boeken opviel – en wat je hopelijk straks gaat terugzien – is het grote contrast tussen het oer-Hollandse Alkmaar, waar de serie zich afspeelt, en heel grote, duistere misdaadzaken. Ook is er in de boeken veel aandacht voor de menselijke kant van de zaken: je komt er altijd achter waaróm iemand die gruweldaden pleegt.”

Over Lois zelf kom je ook veel te weten en je ontdekt waarom ze zo een onsympathiek en nors type is. "Lois is een personage dat niet pleast in een serie die niet pleast, dat is juist het interessante. Ik heb vooral geprobeerd te begrijpen wat haar gedachtes achter haar gedrag zijn: waar worstelt ze mee, hoe denkt ze over alles en iedereen? Ze probeert alles in haar leven voortdurend onder controle te houden en heeft over iedereen een mening. Dat vind ik best heftig aan haar.”

LOIS is vanaf woensdag 28 november wekelijks te zien om 21:25 uur op NPO 1. In Veronica Magazine is het complete interview met Noortje Herlaar te lezen. 

De spannende misdaadserie Mocro Maffia was een heel groot succes voor Videoland en dan kan een tweede seizoen natuurlijk niet uitblijven. 

Videoland heeft een aantal topseries in de aanbieding, maar de populairste serie is niet Grey's Anatomy of The Good Doctor, maar de Nederlandse misdaadserie Mocro Maffia. Van alle abonnees heeft meer dan de helft de serie over drie criminele vrienden gezien.

Zo een succesvolle serie verdient natuurlijk een vervolg en tijdens de uitreiking van de Hashtag Awards, een prijs voor videoproducenten, werd bekend gemaakt dat er een tweede seizoen komt. 

Achmed Akkabi, die Paus speelt, vertelt daarover: “We hebben zoveel reacties gekregen op de serie. Het is echt bizar. We krijgen bijna dagelijks berichten van mensen die om seizoen twee vragen of zelfs een rol willen spelen in de serie. Ik ben er ongelooflijk trots op dat we nu al een prijs in ontvangst mogen nemen en dat we een tweede seizoen mogen maken!”

De misdaadserie gaat over de drie beste vrienden Romano, Potlood en De Paus. Samen maakten ze de overstap van de kleine criminaliteit naar het grotere werk. Binnen no time hebben ze de hele cocaïnehandel in Amsterdam in handen. Door jaloezie valt de vriendengroep uit elkaar, waardoor ze lijnrecht tegenover elkaar komen te staan.

Het eerste seizoen is nu beschikbaar op Videoland. Het is nog niet bekend wanneer het tweede seizoen uitkomt. 

Een waardige opvolger

Jurassic World speelt zich 22 jaar af na de gebeurtenissen in Jurassic Park en zoals je verwacht, gaat alles weer helemaal fout. 

In het themapark Jurassic World kunnen mensen zich vergapen aan levende dinosaurussen, maar zelfs deze reusachtige reptielen worden na een tijdje saai en de wetenschappers van het park creëeren hun eigen dino. Wanneer deze Indominus Rex ontsnapt, moet de heldhaftige dierentrainer Owen samen met manager Claire een manier vinden om de bezoekers van het park te redden. 

Jurassic Park is een klassieker, maar de twee vervolgfilms komen qua kwaliteit niet in de buurt van het eerste deel. Jurassic World is daarentegen een waardige opvolger vol knipogen naar het origineel. De avonturenfilm zit vol enge dino's en het is een ware achtbaanrit met een sterk verhaal. Precies zoals je verwacht van een Jurassic Park-film.

Om 20:30 uur op Veronica.