Nederland heeft hele goede misdaadseries, denk aan KLEM en Penoza, maar de nieuwe crimi LOIS pakt het helemaal anders aan.

De nieuwe misdaadserie LOIS heeft zich laten inspireren door de Britse en Scandinavische toppers. Hoofdpersoon Lois is een norse rechercheur met aardig wat persoonlijke problemen, de misdaden die zij onderzoekt zijn bruut en het eerste seizoen bestaat uit drie afleveringen van ieder anderhalf uur. Toen Noortje Herlaar dit hoorde, wist ze gelijk dat ze de rol van Lois wilde spelen.

Noortje Herlaar: "Toen ik de scripts las, merkte ik meteen dat de regisseur geen whodunit wilde maken, maar iets totaal anders wilde doen binnen het genre. Dat sprak me erg aan. Zo wordt de spanning anders opgebouwd dan in de meeste politieseries: in elk van de drie afleveringen zie je meteen wie de dader is. En door de lengte van anderhalf uur is er meer tijd voor lange shots, mooi camerawerk en het uitbouwen van personages."

Article continues after the ad

Duister Alkmaar

De misdaadserie is gebaseerd op de boeken van Simone van der Vlugt en Noortje Herlaar heeft de drie verhalen direct gelezen om zich voor te bereiden. "Wat me in die boeken opviel – en wat je hopelijk straks gaat terugzien – is het grote contrast tussen het oer-Hollandse Alkmaar, waar de serie zich afspeelt, en heel grote, duistere misdaadzaken. Ook is er in de boeken veel aandacht voor de menselijke kant van de zaken: je komt er altijd achter waaróm iemand die gruweldaden pleegt.”

Over Lois zelf kom je ook veel te weten en je ontdekt waarom ze zo een onsympathiek en nors type is. "Lois is een personage dat niet pleast in een serie die niet pleast, dat is juist het interessante. Ik heb vooral geprobeerd te begrijpen wat haar gedachtes achter haar gedrag zijn: waar worstelt ze mee, hoe denkt ze over alles en iedereen? Ze probeert alles in haar leven voortdurend onder controle te houden en heeft over iedereen een mening. Dat vind ik best heftig aan haar.”

LOIS is vanaf woensdag 28 november wekelijks te zien om 21:25 uur op NPO 1. In Veronica Magazine is het complete interview met Noortje Herlaar te lezen. 

More content below the advertising