Najib Amhali
Source
Foto: Mike van den Toorn

Najib Amhali vindt het lastig om thuis te zitten zonder optredens. Hij blijft echter positief en heeft tv-klussen zoals Wie van Drie als leuke afleiding. Wij spraken met de cabaretier. 

Keek de jonge Najib dat programma zelf ook?

"Ja man, altijd, ook omdat er in die tijd amper iets op televisie was. Herman Emmink presenteerde het, maar ik herinner me vooral Albert Mol.
Volgens mij was hij de eerste openlijk homoseksuele man op televisie. Niet dat wij dat doorhadden hoor, wij vonden hem vooral een heel leuke kerel. Dat ik meedoe aan dat programma vindt vooral mijn moeder erg leuk. Als ik op zondag bij haar ben, wil ze het ook altijd samen met me kijken. Ik kan niet goed naar mezelf kijken, maar ze zet het gewoon op. Ze houdt er enorm van als ik op tv kom."

Ze vindt het specialer dat je meedoet aan een tv-spelletje dan dat je voor uitverkochte zalen staat met je eigen show?

"Mijn moeder weet dat ik met theater mijn geld verdien, dat het mijn passie is, mijn leven, maar ik denk inderdaad dat ze televisie stiekem leuker vindt. Ze zou ook het liefst zien dat ik overal aan meedoe, maar daar wil ik toch een beetje voor waken. Ik deed ook al mee aan In Holland Staat een Huis en The Masked Singer: straks ben ik die gast die alleen maar aan spelprogramma’s meedoet.”

Article continues after the ad

Doe je dat ook omdat die aandacht stiekem wel lekker is nu je niet meer in het theater staat?

"Misschien wel, ja. Ik vond het in ieder geval leuk dat liefst vier miljoen mensen The Masked Singer zagen, dat ik op straat of via social media werd aangesproken door ouders en kinderen die niet wisten dat ik kon zingen en me daar complimenten voor gaven. Ik vind het oprecht leuke programma’s. Omdat ze, net als mijn theatershows, aantrekkelijk zijn voor een breed publiek. En ook omdat mensen wel klaar zijn met al dat corona-nieuws bij Op1 of Jinek. Het gaat altijd over hetzelfde. Mensen willen weer lachen. Een programma als Wie van de Drie zorgt daarvoor." 

Dat programma stamt uit de jaren zestig van de vorige eeuw. Getuigt het niet van creatieve armoede om zo’n spelletje keer op keer uit de mottenballen te halen?

"Als ik heel eerlijk ben, vind ik dat ook wel. Het zal misschien met nostalgie te maken hebben, waar mensen toch steeds meer behoefte aan lijken te hebben. Alles gaat snel tegenwoordig. Mijn kinderen beslissen binnen vijftien seconden of iets leuk is en swipen dan weer door. Dan is een wat langzamer programma weleens prettig. Maar het is uiteindelijk toch meer van hetzelfde. Iedereen lijkt elkaar te willen kopiëren: is iets succesvol bij de ene zender, dan wil de andere zender ook zo’n programma. Ik heb genoeg andere programma-ideeën aangedragen bij tv-zenders, maar dat heeft niks opgeleverd. Ze zijn niet geïnteresseerd. Wat me er niet van weerhoudt dingen te bedenken – als het niet binnen het omroepstelsel past, past het wel op een streamingdienst als Netflix of Amazon. En het duurt nog even, maar er komen mooi wel twee films van mij aan. Toch wil ik vooral weer het theater in. Dat mis ik zo. Begin vorig jaar dacht ik nog: helemaal naar Emmen, man, ik heb geen zin. Nu besef ik pas hoe leuk het is. Om bij die grillroom in Emmen wat te eten of bij een viswinkel in Zeeland. ‘Hé Najib, wat leuk, ik wist niet dat je hier speelde vanavond!’ En die volle zalen, het applaus, man, dat is mijn leven. Dus ben ik bezig met het schrijven van een jubileumshow. En ik zou ook nog weleens een oudejaarsconference willen doen. Lijkt me leuk."

Echt? De conferences van de commerciële zenders krijgen altijd een stuk meer kritiek dan die van de publieke omroep.

"Ik zeg niet dat ik het ga doen, maar als het zo zou zijn en er komt kritiek: I don’t give a shit. Het heeft namelijk toch gewoon met smaak te maken. Martijn Koning werd bijvoorbeeld neergesabeld na zijn oudejaarsconference in 2019. Ik heb die show gezien. Ik vond niet alles goed, maar het was niet zo slecht als die recensenten allemaal riepen. Ik zou het jaar gewoon in een mooi verhaal gieten, op mijn manier, met mijn flavour. Dan zullen er mensen zijn die het leuk vinden en anderen niet. Zo gaat dat bij al mijn shows: de ene recensent geeft me vijf sterren en vergelijkt me met Toon Hermans, de ander vindt me niks. Als ik me daar ooit iets van had aangetrokken, was ik nooit meer het huis uit gegaan. Ik doe dit nu 25 jaar en ik weet inmiddels echt wel iets van comedy."

Wie van de Drie is vanaf zondag 7 maart te zien om 21:30 uur op SBS6.

Het complete interview met Najib Amhali staat in Veronica Magazine nummer 10.

More content below the advertising