Vandaag is het Moederdag. Om dat te vieren, hebben we een aantal van de beroemdste (en beruchtste) film- en seriemoeders van Hilversum tot Hollywood op een rijtje gezet!

Norma Bates (Psycho)

Niet alle moeders reageren even enthousiast als zoonlief een meisje mee naar huis neemt. Dat geldt zeker voor Norma Bates, die samen met haar zoon Norman een motel runt. Vrouwen op doorreis die bij het Bates Motel inchecken, checken dan ook zelden uit…

Sarah Connor (The Terminator)

Zelfs de Terminators kwamen op hun dodelijk missie niet voorbij Sarah Connor. De moeder van toekomstig verzetsheld John Connor groeide dan ook tot een van de grootste actieheldinnen aller tijden. In oktober keert Linda Hamilton terug in de iconische rol in de bioscoopfilm Terminator: Dark Fate.

Article continues after the ad

Ma Flodder (Flodder)

Naar de buitenwereld mag Geertruida ‘Ma’ Flodder dan een asociale kenau zijn, voor haar kinderen doet ze alles. Met haar kaplaarzen en sigaar vormt ze dan ook het hart van deze prettig gestoorde familie. Nelly Frijda zou de rol van Ma Flodder meer dan twintig jaar spelen!

Peggy Bundy (Married with Children)

Met de babbelzieke huismoeder Peggy Bundy is het altijd gezellig, zolang je er maar niet mee getrouwd bent. Actrice Katey Sagal werd voor haar rol vier jaar op rij genomineerd voor een Golden Globe, maar ze won de prestigieuze prijs pas twintig jaar later voor haar rol in de misdaadhit Sons of Anarchy.

Marge Simpson (The Simpsons)

Marge Simpson mag dan een tikkie overbezorgd zijn (geen overbodige luxe als je met Homer bent getrouwd), Bart, Lisa en Maggie hadden zich geen betere en zorgzamere moeder kunnen wensen. Julie Kavner, die al dertig jaar de stem inspreekt van Marge, won in 1992 een Primetime Emmy voor haar komische rol.

Molly Weasley (Harry Potter)

Molly Weasley ziet er uit als een gezellige huismoeder, maar als je aan haar (surrogaat)kinderen zit komt er een hele andere kant naar boven! In de Harry Potter-reeks wordt deze gemoedelijke heks gespeeld door Julie Walters uit de Paddington-films.

Juno (Juno)

Ellen Page werd genomineerd voor een Oscar voor haar titelrol in Juno. In deze hartverwarmende tragikomedie speelt de getalenteerde actrice een opstandige tiener speelt die per ongeluk zwanger raakt van haar sullige vriendje.

Beatrix Kiddo (Kill Bill)

Deze voormalige huurmoordenaar gaat letterlijk over lijken om herenigd te worden met haar dochter. Met het Kill Bill-tweeluik leverde Quentin Tarantino twee van zijn beste films af, niet in de laatste plaats dankzij een onvergetelijke rol van Uma Thurman als meedogenloze wraakengel.

Donna Sheridan (Mamma Mia!)

Donna Sheridan (Meryl Streep) mag dan niet tegen haar dochter Sophie willen zeggen wie haar vader is, dankzij de swingende soundtrack vol ABBA-nummers verdwijnen alle familieproblemen als sneeuw voor de zon. Vorig jaar scheen een zo mogelijk nog leuker vervolg met de veelzeggende titel Mamma Mia!: Here we go again.

Daenerys Targaryen (Game of Thrones)

Je hoeft geen kinderen te hebben om een goede moeder te zijn. Dat bewijst Daenerys, Dany voor intimi, uit Game of Thrones wel. Haar liefde en zorg voor een drakentrio, leverde haar al snel de bijnaam ‘Mother of Dragons’ op. Hoewel het er ieder seizoen wel steeds minder lijken te worden…

More content below the advertising