Source
Foto: Rogier Veldman/Lumen

Jack van Gelder zei meteen ja toen John de Mol hem vroeg voor het nieuwe programma Marble Mania. "Het was eervol dat John de Mol mij zelf belde."

Het is lastig om Jack van Gelder in een hokje te stoppen. De meeste mensen kennen de sportjournalist als commentator, maar hij heeft ook in het theater gestaan. "Ja, als ik het zelf leuk vind, dan doe ik die dingen," vertelt van Gelder in Veronica Magazine. "Ik heb mijn eigen integriteit en ik weet waarvoor ik sta. Het ene moment kan ik Thénardier zijn in Les Misérables, het andere moment Te Land, ter zee en in de lucht doen, vervolgens serieuze interviews hebben met mensen met inhoud. Of ik geef commentaar bij een knikkerwedstrijd."

Op het lijf geschreven

Die knikkerwedstrijd is het nieuwe programma Marble Mania. In deze spelshow rollen knikkers over de meest spectaculaire banen. "Marble Mania vond ik meteen leuk. En het was eervol dat John de Mol mij zelf belde. Hij zei: ‘Dit programma is je op het lijf geschreven. We hebben een enthousiaste commentator nodig, want dat is een belangrijk bestanddeel van de show.’ En dat Ziggo Sport uiteindelijk toestemming heeft gegeven om mij hiervoor af te staan, vind ik ook zeer te prijzen."

Knikkers

Waarom past dit programma eigenlijk bij hem? "Omdat het een wedstrijd is. Omdat je mensen tegen elkaar ziet strijden: eerst met behendigheidsspellen en dan met gigantische banen die in de studio gebouwd zijn, waar knikkers overheen rollen en waar het er uiteindelijk om gaat welke knikker het eerst beneden is. Dat klinkt heel simpel, maar die banen zijn van zo’n schoonheid en de spanning is zo groot dat het ontzettend leuk is om daar deel van uit te maken. De deelnemers hebben er zó de pest in als ze verliezen en zijn zó euforisch als ze winnen... En alles is erg mooi gedecoreerd, met moderne graphics en poppetjes die publiek voorstellen. Het is echt onvoorstelbaar groots en mooi."

Article continues after the ad

Pensioen

Afgelopen december werd Jack van Gelder 70 jaar, maar hij gaat nog lang niet met pensioen. "Ik denk er weleens aan, maar tegelijkertijd denk ik dan: ja, waarom? Ik heb mijn overeenkomst met Ziggo tot september. We gaan in maart om de tafel zitten en dan hoor ik wel wat ze willen. En wat ik wil. Misschien willen ze wel niet met mij verder en denken andere omroepen: wij hebben nog wel wat leuks voor hem. Het is zeker niet zo dat ik blij ben als ik overal vanaf ben. Integendeel, ik vind het allemaal nog steeds ontzettend leuk om te doen. Ja, ook al ben ik al zeventig. Mijn vader werd 74, mijn moeder is inmiddels 95. Ik hoop in dit geval dat ik haar genen heb. Alhoewel... Ik weet niet of ik zó oud wil worden. Maar ik wil nog wel even door."

Marble Mania is vanaf donderdag 21 januari te zien op SBS6.

Het complete interview met Jack van Gelder staat in Veronica Magazine nummer 3.

More content below the advertising