Van Babyface tot Road Warrior

Mad Max begon als brave motoragent en eindige als norse zwerver in een post-apocalyptische toekomst. Wij zetten zijn verschillende looks op een rijtje. 

Mad Max (1979)

In de eerste film had politieman Max Rockatansky nog een babyface en was zijn grootste probleem een gewelddadige motorbende die zijn leven zuur maakte. Na een aantal tragische gebeurtenissen knapt Max en wanneer de aftiteling in beeld verschijnt, snap je waar de 'Mad' voor staat. 

 

Mad Max 2 (1981)

In het vervolg zien we Mad Max zoals we hem het beste kennen. Een norse zwerver in een stoere wagen met een halve leren jas aan. Op zoek naar benzine komt hij tegenover een compleet gestoorde bende in SM-outfits te staan en helpt hij met tegenzin een groepje onschuldige burgers. 

Mad Max: Beyond Thunderdome (1985)

Beyond Thunderdome is het logische vervolg op deel twee... en Peter Pan? Max knokt zich een weg door de arena in Bartertown, krijgt ruzie met Tina Turner en belandt in de woestijn bij een groepje kinderen. De film lijkt daardoor uit twee stukken te bestaan die weinig met elkaar gemeen hebben, maar aan het einde komt alles toch weer goed met een gewelddadige strijd tot de dood. 

Mad Max: Fury Road (2015)

Tussen het derde en vierde deel zit dertig jaar. In de tussentijd bleek Mel Gibson gestoorder te zijn dan de gemiddelde Mad Max-schurk en om Max jong te houden, werd zijn rol overgenomen door Tom Hardy. George Miller, die tussendoor nog even Babe maakte, bleek nog voldoende vuur in zijn vingers te hebben en maakte met Fury Road een van de allerbeste actiefilms ooit. 

Mad Max is vanavond te zien om 20:30 uur op SBS9. Gelijk daarna om 22:20 uur begint Mad Max: Beyond Thunderdome

De thriller Glass draait nu in de bioscoop. Veronica Magazine ging naar Londen om met regisseur M. Night Shyamalan te praten over dit vervolg op Unbreakable en Split.

M. Night Shyamalan brak door met The Sixth Sense en sindsdien zijn de verwachtingen torenhoog. Even leek het alsof hij de magie verloren was, totdat hij Hollywood opnieuw veroverde met de thriller Split, over de schizofrene schurk Kevin die drie meisjes heeft ontvoerd. Zoals verwacht had M. Night weer een verrassing voor de kijker in petto. Aan het einde dook David Dunn op, Bruce Willis' personage uit Unbreakable, al die tijd bleken we dus te kijken naar het vervolg op deze superheldenfilm!

In Londen vertelt hij aan Veronica Magazine dat die verrassing niet uit het niets kwam. "Het idee om die twee bij elkaar te brengen, zat al in mijn eerste versie van Unbreakable. Ik had een verhaal geschreven met aan de ene kant David, een superheld, en aan de andere kant Kevin, een monster. Ik wilde echter ook vertellen over het huwelijk van David, maar daar was geen tijd voor omdat de door Kevin ontvoerde meisjes in gevaar waren.”

In Glass komen de hoofdpersonen uit Unbreakable en Split samen. De held David Dunn (Bruce Willis), de schurk Mr. Glass (Samuel L. Jackson) en het monster Kevin (James McAvoy). Omdat er zoveel jaar tussen de films zat, had dit een probleem kunnen worden. Want wat als de acteurs helemaal geen zin hadden in een vervolg?

Volgens de regisseur viel dat heel erg mee en was iedereen erg enthousiast. "Zij bleven mij juist vragen wanneer we weer een film gingen maken. Dan stond ik voor een stoplicht en stond ineens Sam naast me en riep: ‘Wanneer doen we nou dat vervolg, motherfucker?’ En toen ik voor die eindscène in Split bij Bruce aanklopte, hapte hij meteen toe."

Glass draait nu in de bioscoop. Het volledige interview met M. Night Shyamalan staat in Veronica Magazine. 

Het niveau van Raiders of the Lost Ark wordt net niet gehaald, maar Indiana Jones and the Temple of Doom is net zoals het eerste deel een geweldige avonturenfilm.

Indiana Jones komt na een incident in een nachtclub terecht in een klein dorpje dat geterroriseerd wordt door een levensgevaarlijke sekte. De sekte heeft een magische steen gestolen en de kinderen van de dorpelingen ontvoerd om als slaaf te werken. Samen met nachtclubzangeres Willie Scott en de bijdehante gids Short Round probeert Indy de steen terug te stelen en de kinderen te redden.

Het is zo goed als onmogelijk om Raiders of the Lost Ark te evenaren en dat wisten Steven Spielberg en George Lucas ook wel. Met Indiana Jones and the Temple of Doom hebben ze het daarom iets anders aangepakt. De avonturenfilm is nog steeds een spectaculaire achtbaanrit vol prachtige special effects, maar dit vervolg is ook een stuk duisterder. Gelukkig zorgt hulpje Short Round voor de komische noot, zodat de film niet té duister is. 

Om 20:00 uur op SBS6.