Source
Foto: Dario Misja

In 2018 probeerde Olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden de Elfstedentocht te zwemmen en dit jaar doet hij weer een poging. Wij spraken met hem. 

Met een Elfsteden zwemtocht van 200 kilometer wilde zwemkampioen Maarten van der Weijden vorig jaar geld ophalen voor het goede doel. Hij zwom 163 kilometer en toen moest hij op doktersadvies stoppen. Dit jaar doet hij weer een poging, niet om zichzelf te bewijzen, maar om weer een flinke bak met geld op te halen voor kankeronderzoek. 

Vijf miljoen

Hij haalde namelijk ruim vijf miljoen euro op en dat was voldoende stimulans om zichzelf weer op te offeren, vertelt Maarten van der Weijden in Veronica Magazine. "De eerste dagen dacht ik wel: ik ga het volgend jaar weer doen en dan haal ik het wél. Maar ik was niet chagrijnig. Die vijf miljoen telt zo zwaar. Mijn prestatie is een middel voor een veel groter doel. Zo voel ik het echt." 

Article continues after the ad

Lance Armstrong

De vergelijking met wielrenner Lance Armstong is snel gemaakt, beide mannen herstelden van kanker, werden kampioen en deden veel voor het goede doel, maar daar houden de overeenkomsten op. "Hij heeft met zijn stichting heel veel geld verzameld voor kankeronderzoek. Ik vind dat hij dat geweldig heeft gedaan. Maar er zijn veel aspecten waar we anders tegenaan kijken." 

Geluk hebben

Het grote verschil tussen de mannen is hoe ze naar hun genezing kijken. "Ik ben hersteld van leukemie, niet omdat ik iets bovenmenselijks heb gedaan, maar omdat ik geluk heb gehad. Dat is een belangrijke boodschap die ik mensen wil meegeven die dat geluk niet hebben. Zij hebben niets verkeerd gedaan, er was gewoon geen goede behandeling voor ze. Lance neigde ernaar dat hij zichzelf de credits gaf voor zijn herstel en dat vind ik niet passen bij de werkelijkheid.”

De Elfsteden zwemtocht gaat vrijdag 21 juni van start om 17:00 uur en dit is live te volgen op NPO 1. Op zaterdag 22 juni wordt hij weer rechtstreeks gevolgd om 13:10 uur op NPO 1. Daarna is zijn zwemtocht te volgen in Studio Sport en het NOS Journaal. Als Maarten van der Weijden de finish haalt, zal dit ook live op televisie te volgen zijn.

Het complete interview met Maarten van der Weijden staat in Veronica Magazine, nummer 25.

More content below the advertising