In het tweede deel van het drieluik Altered States onderzoekt Louis Theroux wat er gebeurt wanneer mensen zelf het moment mogen bepalen wanneer ze sterven.

Na een blik op de vrije liefde in de aflevering Love Without Limits verdiept Louis Theroux zich nu in een zwaarder onderwerp; de dood. In een handvol Amerikaanse staten is de Aid in Dying-wet ingevoerd en deze wet maakt het makkelijker voor terminaal zieke mensen om een einde aan hun leven te maken. Ze krijgen beschikking tot een dodelijke medicijnencocktail, maar moeten daarvoor wel voldoen aan een aantal strenge criteria. 

Je moet bijvoorbeeld ernstig ziek zijn, maar ook sterk genoeg zijn om de cocktail zelf toe te dienen. Dit creëert een grijs gebied en in dit gebied ontmoet Louis Theroux de vrijwilligers van het Final Exit Network. Deze groep geeft zieke mensen, die niet voldoen aan de criteria van de Aid in Dying-wet, advies over het beëindigen van hun leven. 

Article continues after the ad

Louis ziet van dichtbij hoe mensen het einde van hun leven onder ogen komen en hoe moeilijk het is om die definitieve beslissing te nemen. 

Louis Theroux: Altered States - Choosing Death is te zien om 21:20 uur op NPO 3. De aflevering is daarna nog een week beschikbaar op de website van de VPRO.

More content below the advertising