Source
Foto: ANP

Lieke Martens is in korte tijd uitgegroeid tot één van bekendste voetballers van Nederland en dat ging niet zonder slag of stoot. "Het is echt niet zo makkelijk gegaan als sommigen denken."

Lieke Martens heeft een hele drukke maand achter de rug. "Ik zat bijna vaker in een vliegtuig dan een piloot," vertelt de voetbalster in Veronica Magazine. "Zo had ik naast de duels in Barcelona wedstrijden in München, Madrid, Tenerife en Boedapest. Ik kan je zeggen: dat hakt er wel in, hoor." Klagen doet de Oranje Leeuwin echter niet want om de top te bereiken moet je hard werken. 

Tussen de toppers

"Daar doe je het tenslotte allemaal voor, hè. Om op dit niveau te spelen, tussen al die toppers. Dan zou het wel heel erg raar zijn als je dan ineens gaat zeuren dat je een paar keer niet thuis bent." Het grote publiek ziet echter niet hoe hard Lieke Martens moest werken om de top te bereiken en zij vindt het erg vervelend wanneer mensen zeggen dat het succes haar is aan komen waaien. Het was een reden voor haar om met een boek over haar leven, met de titel LIEKE, te komen.

Een beetje trainen en een beetje voetballen

Lieke: "Ik mag tegenwoordig dan wel voor FC Barcelona spelen en mooie momenten met Oranje hebben meegemaakt, het is echt niet zo makkelijk gegaan als sommigen denken. Ik heb er keihard voor moeten werken. Maar dat wordt niet altijd gezien. Mensen denken: ach, een beetje trainen en een beetje voetballen, dat is het wel. Maar dat is dus niet waar. Het beïnvloedt je hele leven. Ik ben er echt de hele dag mee bezig."

Article continues after the ad

Twee levens

De voetbalster is in korte tijd ook erg bekend geworden en dat is soms nog even wennen. "Ik ging ineens van niks naar alles. Voor mijn gevoel heb ik dan ook twee levens: eentje voor het EK en eentje na het WK. Dat was in begin best wel even lastig. Ook omdat mensen soms heel brutaal kunnen zijn.

Brutale fan

"Een voorbeeld is een man die ooit zijn telefoon in haar hand duwde. "Of ik zijn dochter, die de volgende dag een voetbalwedstrijd had, even succes kon wensen. Omdat ik totaal verbouwereerd was deed ik het wel, maar ik zei meteen dat dit echt de laatste keer was dat ik dat deed." 

Groot voorbeeld

Zo een ervaring is gelukkig een uitzondering en Lieke benadrukt dat ze veel mooie dingen heeft meegemaakt. "Maar het allermooiste? Als ik lees of hoor dat ik voor veel jonge meiden een groot voorbeeld ben. Of dat ze door mij op voetbal zijn gegaan, omdat ze weten dat hun dromen geen fantasie meer hoeven te zijn. Ook meisjes kunnen nu dromen van een voetballoopbaan."

Het WK vrouwenvoetbal begint vrijdag 7 juni in Frankrijk. Het boek Lieke ligt nu in de winkel.

Het complete interview met Lieke Martens is te lezen in Veronica Magazine, nummer 23.

More content below the advertising