Leonie ter Braak
Source
Foto: Hannah Lipowsky

Voor haar nieuwe programma Uit het Leven Gegrepen: Erasmus MC gaat Leonie ter Braak het ziekenhuis in en hoort ze de meest bijzondere verhalen van patiënten. 

Zitten jijzelf en de kijkers in deze tijd nog wel te wachten op dit soort droevige verhalen?

"Ja, juist, want we schalen de reguliere zorg af en de mensen die dat treft, geef ik een gezicht en een stem. De wereld gaat gewoon door, namelijk. Voor corona waren dit soort verhalen onderdeel van het leven, en dat zijn ze nu ook nog. Maar het is niet alleen maar ellende, hoor, er wordt zelfs regelmatig
gelachen. Ik zocht in de gesprekken juist naar wat iemand op de been houdt. Ik ben ook niet het type om de hele tijd 'wat zielig voor je' te zeggen, je zit niet zes afleveringen lang te huilen."

Is het niet gewoon Hello Goodbye, maar dan in het ziekenhuis?

"Het onderscheidt zich omdat we in dit programma verder gaan: ik mag bijvoorbeeld met sommige patiënten ook de afdeling op. Maar je ontkomt natuurlijk niet aan die vergelijking. Ik kan het wel gaan ontkennen, maar dit programma heeft eenzelfde basis."

Article continues after the ad

Waarom wilde je het toch doen?

"Omdat ik al sinds mijn jeugd affiniteit heb met de medische wereld. Geen idee waarom en ik ben ook helemaal niet medisch onderlegd of zo, maar ik ben er bovenmatig in geïnteresseerd – Floris (haar man) is ook altijd verbaasd over alle medische termen die ik ken. Het is trouwens niet zo dat ik in een operatiekamer ga staan: ik ben vooral benieuwd naar de menselijke kant, de verhalen. En in dit programma mag ik ongegeneerd alles vragen. Dat is wat ik het liefst doe, want ik ben heel nieuwsgierig. Als ik in een ziekenhuis kom of bij de dokter zit, vraag ik me altijd af waarom mensen daar zijn. Het is alleen best raar als ik dat op zo’n moment vraag en ook in het Erasmus was ik in het begin onzeker of patiënten wel zaten te wachten op Leonie ter Braak en haar cameraploeg. Maar het gekke was dat veel mensen toch ja zeiden. Ook omdat ik oprecht geïnteresseerd ben en het integer aanpak: als iemand iets niet wil vertellen, ga ik niet lopen trekken. De gesprekken die vervolgens ontstonden, hadden een medische kapstok, maar gingen uiteindelijk vooral over het leven."

Heb je zelf weleens in het ziekenhuis gelegen?

"Nee. Ik ben wel altijd bang voor het moment dat dat gebeurt, maar ik heb het niet meegemaakt en dat geldt eigenlijk voor alle mensen in mijn nabije omgeving. Mijn vader heeft alleen sinds een paar jaar een vrij heftige vorm van tinnitus: chronisch lawaai in zijn hoofd. Het is verschrikkelijk om te zien hoeveel invloed dat heeft op zijn kwaliteit van leven: hij staat in de overlevingsstand en dat heeft invloed op zijn huwelijk, op alles. Zijn allergrootste liefdes – zijn kleinkinderen – wil hij het liefst elke dag zien, maar het lawaai dat zij maken doet hem vaak pijn aan zijn oren, dat kost hem zóveel energie. Dus kan het niet te vaak. Dat breekt mijn hart. En het allerergste is dat ik er niks aan kan doen. Ik kan hem vertellen dat dingen als mindfulness en yoga naar mijn idee helpen, en hij probeert dat dan ook wel, maar het blijft uiteindelijk toch een nuchtere Twentenaar."

Uit het Leven Gegrepen: Erasmus MC is vanaf dinsdag 10 november te zien om 21:30 uur op SBS6.

Het complete interview met Leonie ter Braak is te lezen in Veronica Magazine nummer 45. 

More content below the advertising