In Japan is kogelvis een levensgevaarlijke delicatesse. Voor Miljuschka in Japan moest Miljuschka Witzenhausen dit bijzondere gerecht natuurlijk uitproberen. 

Bij de Japanse keuken denken we al snel aan sushi en noedels, maar daarvoor ging Miljuschka Witzenhausen niet naar het land van de reizende zon. In haar nieuwe programma Miljuschka in Japan eet ze de gekste dingen. Een van de gerechten die ze uitprobeerde was fugu, beter bekend als kogelvis. "In Japan heb je echte fugu lovers. Het is een extreem giftige delicatesse. Jaarlijks sterven er meerdere mensen aan."

De organen van de vis zijn erg giftig en als het gerecht verkeerd wordt bereid, kun je er dood aan gaan en die gedachte bleef in haar hoofd spoken. "Ik heb er vast niet zo van kunnen genieten als de gemiddelde Japanner. Het geeft een soort tinteling op je lippen, zoals plum lipstick. Het gaat om de beleving. Mensen vinden het spannend en lekker. Die nacht heb ik geen oog dichtgedaan. Ik heb elk uur mijn wekker gezet om te checken of mijn zenuwstelsel niet platgelegd zou worden. Je sterft een verstikkende dood."

Article continues after the ad

Tentakels in je mond

Kogelvis was niet het enige vreemde voedsel dat ze met tegenzin in haar mond stopte. "In Japan heb ik inktvis op die zó vers wordt gesneden dat de tentakels zich in een laatste stuiptrekking vastzuigen in je mond. Een heftige sensatie. Gek genoeg smaakt het boterzacht, maar de gedachte dat het nog beweegt in je mond en zich eventueel kan vastzuigen in je slokdarm, vond ik doodeng.”

Ze maakt het programma met haar vriend Philip en wanneer ze twijfelt over een gerecht, weet hij haar altijd over te halen. "Hij is degene die vanachter de camera roept: 'Proef, eet, vertel wat je voelt!' Dan roep ik: 'Ik wil niet.' Hij: 'Jawel, kom op, doen!' Ik: 'Schat, wil je ook een hap?' Hij: 'Nee joh, deze sla ik even over.'"

Miljuschka in Japan is vanaf maandag 25 februari te zien om 22:00 uur op 24Kitchen. Het complete interview met Miljuschka staat nu in Veronica Magazine. 

More content below the advertising