Bohemian Rhapsody is een kassucces en hele vermakelijke film, maar klopt de biopic eigenlijk wel? Wij nemen vijf grote fouten onder de loep.

Freddie Mercury kwam helemaal niet zo halsoverkop bij de band

In de film wordt Mercury door toeval de nieuwe zanger van Smile, de band die later Queen zou worden. Als zanger Tim Staffell na een optreden boos opstapt komt Freddie, die het concert toevallig bijwoonde, zich voorstellen aan gitarist Brian May en drummer Roger Taylor. Vijf minuten na het vertrek van Staffell hebben ze hun nieuwe zanger! Zo ging het dus niet; Mercury was juist al lange tijd goed bevriend met de oorspronkelijke zanger van Smile voordat hij hem uiteindelijk zou vervangen.

Article continues after the ad

In 1977 had Queen nog helemaal niet in Brazilië gespeeld.

Tijdens een best wel belangrijke en dramatische scène die zich in 1977 afspeelt laat Freddie zijn geliefde Mary Austen beelden zien van een gigantisch optreden dat Queen toen net gedaan had in het Brazilië. In dat land zou de groep pas in 1981 voor het eerst optreden.

Queen werd helemaal niet aan het eind nog aan de line up van Live Aid toegevoegd

In de film is de line up van Live Aid al zo goed als rond als Queen op het allerlaatste moment toch nog toezegt. In werkelijkheid kondigde organisator Bob Geldof juist vol bluf een enorme line up aan met allemaal grote acts die hij op dat moment nog lang niet had vastgelegd. Daar zat Queen ook al tussen. 

Ex-Manager Paul Prenter heeft nooit een sappig TV-interview gegeven

Nadat Mercury er eindelijk achter komt dat zijn manager Paul Prenter bepaald niet het beste met hem voor heeft zet hij hem in de film veel te laat alsnog aan de kant. Hierna zien we de kersvers ontslagen ritselaar een tv-interview geven waarin hij Freddie door het slijk haalt. Ook al heeft Prenter wel allerlei sappige verhalen over Freddie's wilde privé-leven aan de tabloid The Sun verkocht, een tv-interview heeft hij er nooit over gegeven.

Queen was helemaal niet uit elkaar ten tijde van Live Aid

Na het zwakke album Hot Space uit 1982 lag Queen inderdaad een tijdje op zijn gat. Maar in 1984 revancheerde de band zich met het sterke comeback-album The Works, met daarop de hits Radio GaGaI Want To Break Free en Hammer To Fall. Ter promotie van deze plaat ging de groep in 1984 en 1985 op wereldtoernee. Een paar maanden voor Live Aid deed de groep nog een uitgebreide tour door Australië en Japan.

More content below the advertising