Source
Foto: Roland J.Reinders

In het nieuwe programma Gemaakt in Nederland verdiept Katja Schuurman zich in de oorsprong van oer-Hollandse merken. Veronica Magazine sprak met de presentatrice.

Nederlandse merken zoals Heineken, DAF en Calvé zijn wereldberoemd. In het nieuwe RTL 4-programma Gemaakt in Nederland gaat Katja Schuurman samen met Tijl Beckand op zoek naar de oorsprong van deze merken. Toch wordt het geen lange promospot. "We stellen hier en daar zeker ook kritische vragen, maar het draait vooral om het vieren van de merken. Als ik iemand in het buitenland Heineken zie drinken, voel ik me toch altijd een beetje trots. Dat hebben wíj gemaakt!"

Hoe 'Nederlands' ben jij zelf?

"Mijn moeder komt van Curaçao en mijn opa en oma van moeders kant zijn geboren in Suriname. Daar heb ik dat Caribische van: lekker met je voeten in het zand in plaats van het aangeharkte dat Nederland toch wat meer kan hebben. Ik ben echt gek op ons land, maar uiteindelijk voel ik me meer een wereldburger dan een Nederlander."

Article continues after the ad

'Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg' is dus niet aan jou besteed?

"Dat vind ik zo’n truttige uitspraak! Wat de fuck is er leuk aan gewóón doen? Dat je niets moet hebben van bekende mensen met sterallures snap ik, maar ‘gewoon’... wat is dat eigenlijk? Zolang iedereen met elkaar rekening houdt, vind ik het alleen maar heel leuk als mensen authentiek zijn. Of dat nou betekent dat je met je handen eet of graag op de grond zit in plaats van op een stoel. Ik vind reizen zo leuk omdat je dan ontdekt dat er geen algemene waarheid is."

Je bent twintig jaar na GTST terug bij RTL4. Waarom de overstap?

"Ik wilde weer meer gaan acteren en dat bleef toch een beetje uit bij KRO-NCRV, waar ik overigens met veel plezier een paar heel mooie dingen heb gedaan. Ook krijg ik de kans om studioprogramma’s te gaan doen en vind ik het fijn dat RTL iets meer de maatschappelijk betrokken kant opgaat. Dat past bij mij. Gemaakt in Nederland had ook gewoon op NPO1 uitgezonden kunnen worden."

Je tekende een jaar geleden, wat heb je in de tussentijd allemaal gedaan?

"Te veel om op te noemen! Ik heb het reisboek Katja Was Hier uitgebracht, kinderboeken geschreven en mijn kledinglijn POM by Katja gelanceerd. Tegelijkertijd ben ik achter de schermen bezig geweest met nieuwe programma’s en een dramaserie gebaseerd op een boek, maar daar kan ik verder nog niks over zeggen."

Het complete interview met Katja Schuurman staat in Veronica Magazine.

Gemaakt in Nederland is te zien vanaf maandag 13 mei om 21:30 uur op RTL 4.

More content below the advertising