Jan Versteegh
Source
Foto: Stef Nagel

Voor het nieuwe programma Klein Maar Fijn verdiept Jan Versteegh zich in de wereld van miniatuurbouwers en dat is een wereld die hij goed kent. 

Miniatuurtjes bouwen, is dat niet een wat sullige hobby?

"Nee, het is echt geen hobby voor typische nerds, dat vind ik een cliché. Onze deelnemers zijn mensen van alle opleidingsniveaus en leeftijden. Wist je dat er op filmsets heel veel met miniaturen gewerkt wordt? Lord of the Rings, Star Wars, daarin zijn hele sets van miniaturen gemaakt. Dus sullig vind ik niet het goede woord. Kneuterig misschien, dat klinkt positiever. En ik word er oprecht blij van: mensen zien zwoegen op zoiets kleins. Sommigen sliepen drie nachten amper om het maar af te krijgen. Ik hou daarvan."

Toch zagen we de combinatie Versteegh en miniatuurtjes niet aankomen.

Article continues after the ad

"Terwijl ik juist dacht: wat een goed idee! Mijn vader is namelijk een fervent modelbouwer die al zijn hele leven in de weer is met treintjes, huisjes, poppetjes en boompjes. Ik ben er dus mee opgegroeid en vond het zelf ook leuk. We gingen samen naar die beurzen."

Jij speelde zelf ook met treintjes?

"Jazeker. Ik had H0-treintjes – dat is een spoormaat. Die kocht ik van mijn zakgeld. Ik was daar echt flink mee bezig en mijn vader heeft zelfs al mijn treintjes nog. Ik had ook huisjes, maar die verfde ik nooit, want mijn fijne motoriek is erg slecht – mijn leraar Nederlands heeft ooit geweigerd mijn examen na te kijken, omdat hij het oprecht niet kon lezen. En ook bij het lijmen en verven van die huisjes is fijne motoriek redelijk essentieel. Maar ik ben er dus altijd mee bezig geweest en vond het juist erg leuk dat dit op mijn pad kwam."

Jouw carrière begon spannend met PowNews en Spuiten en Slikken, maar sinds kort zien we toch een heel andere Jan met programma’s als Lingo, Bingo! De 100.00 Euro Quiz en nu Klein Maar Fijn. Was dat het plan?

"Ja, dit is me niet per ongeluk overkomen. Ik was met BNNVARA in gesprek over een nieuw contract en gaf aan dat ik meer amusement wilde maken. Het klinkt wat oubollig, maar ik wilde gewoon van die showtrap af komen: grote studio’s, entertainment. En ik was destijds net vader geworden, dat doet ook iets met je. Toen mijn dochter vijf weken oud was, hing ik boven de jungle van Colombia in een helikopter vol gewapende mannen om een cokelab op te rollen. Toen dacht ik: ho, wacht even, dit is mooie tv en tof om te maken, maar ik leef niet meer alleen voor mezelf. Dus het was een bewuste keuze om over te stappen, ook omdat er destijds net door de overheid was besloten dat entertainment niet meer mocht bij de publieke omroep."

Begreep je omgeving die stap?

"Ja, ook omdat ik het altijd heb uitgesproken naar vrienden en familie. En als ik Linda de Mol en Martijn Krabbé bezig zag – wat mij betreft de grootste twee op dat gebied – wist ik dat ik dat ook wilde: een grote zaterdagavondshow. Ik heb geen spijt van PowNews en Spuiten en Slikken, het was leuk, maar ik was wel een stuk jonger. En ik ben me nu al erg bewust van het feit dat ik – als ze straks zestien zijn – nooit tegen mijn dochters kan zeggen dat ze geen joint mogen roken of geen pil mogen slikken, want ze kunnen zo filmpjes op YouTube terugvinden waarin papa in alle staten is. Ik zie mezelf trouwens niet meer met een xtc-pil op over een circuit rijden om te kijken hoe goed dat gaat, maar ik heb er absoluut geen spijt van dat ik het heb gedaan."

Klein Maar Fijn is vanaf zondag 6 december te zien om 21:40 uur op SBS6.

Het complete interview met Jan Versteegh staat in Veronica Magazine nummer 49. 

More content below the advertising