Coaches van The Voice of Holland

Het afgelopen jaar herstelde Jan Smit van een burn-out. Hij keert terug op tv als coach in The Voice of Holland. Wij spraken met hem over dit nieuwe avontuur. 

Het gezin Smit is groot fan, toch?

"Zeker! Toen ik gepolst werd, klonk er luid gejuich in huize Smit. Ik dúrfde niet eens nee te zeggen. Ik kan bij de kinderen ook niet meer stuk. Vergeet alles wat ik ooit heb gedaan, dat is niet langer belangrijk. Het leuke is dat ik thuis niks loslaat over wie in mijn team zit. Als we straks met elkaar de uitzendingen bekijken, ben ik heel benieuwd of mijn vrouw en onze kinderen dezelfde favorieten hebben als ik."

Hoe verwelkomden de andere coaches je?

"Heel hartelijk. Het eerste wat Waylon zei was dat er Sambuca moest komen om ’t te vieren. Natuurlijk niet tijdens draaidagen, want dat gaat niet goed samen met jureren. De opnames zijn intensiever dan ik me had voorgesteld en bij elk optreden moet je scherp zijn. Ali B en Waylon ken ik al tien jaar. Anouk kende ik minder goed, maar alle drie zijn ze heel open en helpen ze me waar ze kunnen. Ik heb me ook kwetsbaar opgesteld in het begin: ik heb eerlijk gezegd dat ik het spannend vond als coach en niet wist waar ik moest beginnen. Als nieuweling ben je op zoek naar een bepaalde veiligheid. Ze hebben me wegwijs gemaakt. Daar ben ik ze heel dankbaar voor."

Article continues after the ad

Wat maakt jou uniek als mentor?

"Ik denk puur de ervaring die ik heb opgedaan gedurende de bijna 25 jaar dat ik in het vak zit. Daarmee kan ik kandidaten behoeden voor bepaalde valkuilen.”

Zoals?

“Overhaast carrièrekeuzes maken. Of dingen doen waar je niet achter staat. Wat ik mijn talenten ook graag wil meegeven, is het belang van buiten je comfortzone treden. Veel artiesten zitten vast in een bepaald beeld dat ze van zichzelf hebben. Zelf ben ik begonnen met een liedje over mijn oma, maar in de loop der jaren heb ik duetten gedaan met Kraantje Pappie en Broederliefde, een reggaeplaat opgenomen met Damaru en in het Surinaams gezongen. Ik heb allerlei soorten muziek gemaakt. Daar zou ik vooraf nooit voor hebben getekend. Niet alles was even geslaagd, maar het heeft me als artiest wel verrijkt.”

Kun je hard zijn?

“Daar moet ik echt aan wennen. Ik weet dat het een afvalrace is en als iemand slecht zingt, benoem ik dat, maar in praktijk merk ik dat mensen teleurstellen me minder makkelijk afgaat dan gedacht. Neem de Blind Auditions: wij kennen de verhalen niet achter de kandidaten die we afwijzen. Die zie ik straks pas op tv. Er spoken nu allerlei scenario’s door mijn hoofd: wat nou als ik niet ben gedraaid voor iemand die al jarenlang fan van me is en maar één droom had?”

 

The Voice of Holland is vanaf vrijdag 20 november te zien op RTL 4 om 20:00 uur.

Het complete interview met Jan Smit is te lezen in Veronica Magazine nummer 46.

More content below the advertising