Jan Smit en Chantal Janzen
Source
Foto: William Rutten

Chantal Janzen en Jan Smit zijn klaar voor het Eurovisie Songfestival. In Veronica Magazine nemen de presentatoren alvast de Songfestival-bingokaart door. 

Rondje Songfestival Bingo doen? Op de kaart zie ik als eerste de kreet ‘een typisch Songfestival-liedje’ staan.

Chantal: "Een typisch Songfestivalliedje is een lekker liedje. Euphoria van Loreen bijvoorbeeld, dat heeft zo’n leuke build-up. Maar Arcade van Duncan Laurence is ook favoriet. Eigenlijk zijn er twee soorten ultieme liedjes: hysterisch met toeters, bellen en Beyoncé-achtige jurken, of eentje gezongen door een jongen achter zijn piano. Alles wat daartussen zit en gewoon een beetje gezellig is, daar kan ik niet zoveel mee."

Jan: "Voor mij is het Ein Bisschen Frieden van Nicole, een jong meisje dat over vrede zingt. De verbindende boodschap die daarin zit, vind ik kenmerkend voor het Songfestival. Het festival is immers in 1956 in het leven geroepen om Europa weer te verenigen na de Tweede Wereldoorlog."

Article continues after the ad

 

Ook altijd op de bingokaart: ‘steenkolenengels’.

Jan: "Dat is bij ons niet aan de orde. We hadden al geoefend toen we vorig jaar het alternatieve Songfestival presenteerden, en nu hebben we nóg een jaar de tijd gehad. Het is geen revanche, want we hebben een heel mooie show neergezet vorig jaar. Maar er was geen competitie en we hadden geen interactie met elk land. Straks, als Chantal en ik de puntentelling doen, gaan we écht in gesprek. Op het scherp van de snede."

Chantal: "Ik doe het alternatieve Songfestival te weinig eer aan als ik zeg dat het een soort generale was, maar we weten daardoor nu wel hoe het is om een hele show in het Engels te doen. Da’s toch wel anders hoor, als het niet je moedertaal is. Het is zelfs niet eens onze twééde taal, want voor mij is dat Limburgs dialect en voor Jan Volendams."

 

Kunnen we ‘woordgrappen van Jan Smit’ dit jaar ook weer afvinken?

Jan: "Die zullen nihil zijn. We houden ons aan een script, alles is vrij dichtgetimmerd. We kunnen live wel wat improviseren, maar daarin zijn we beperkt."

Chantal: "Ik zeg steeds tegen hem: Jan, het is live hè? Van dat podium zullen ze ons niet aftrekken, we horen het hoogstens achteraf. Ik vind het wel fijn om tussendoor iets te zeggen, al is het maar om de organisatie gek te maken."

Jan: "Als je het op jezelf betrekt, kun je wel een grap maken. Maar iemand een veeg uit de pan geven kun je als presentator niet doen. Wat dat betreft is dit iets heel anders dan de commentatorrol die ik tien jaar heb gehad. Toen dook ik weken van tevoren al in alle liedjes en kon ik op de avond zelf gewoon mijn mening ventileren."

Chantal: "Als presentator ben je neutraal. Daarom hebben we ons ook voorgenomen geen voorkeuren over liedjes uit te spreken. Al zit er wel een summier, uitgekleed, singer-songwriterachtig nummer bij dat ik heel mooi vind."

 

Afgevinkt tijdens eerdere edities: ‘vette acts’, ‘windmachines’, ‘grote borsten’.

Chantal: "Grote borsten zijn altijd goed."

Jan: "Windmachines ook. En die combinatie is al helemaal goed. En wat betreft die acts: sommige vinden wij misschien gek, maar je ziet snel genoeg of iets kwaliteit heeft. Van Netta, die in 2018 won, werd gezegd: ze zingt als een kip, wat een raar pak. Maar die act zat goed in elkaar en ze zong echt fantastisch."

Chantal: "Dansjes vind ik ook altijd leuk. Dat je denkt: iedereen gaat thuis meedoen. Dat doen wij tijdens de repetities ook."

Jan: "Dat kan live ook, want de camera is tijdens een act toch niet op ons gericht."

Chantal: "En zelfs dan kan het. Nogmaals: niemand die je van dat podium aftrekt. Haha."

 

De eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival is dinsdag 18 mei te zien om 21:00 uur op NPO 1.

De tweede halve finale vindt plaats op donderdag 20 mei om 21:00 uur op NPO 1.

De finale vindt plaats op zaterdag 22 mei om 21:00 uur op NPO 1.

Het complete interview met Jan Smit en Chantal Janzen staat in Veronica Magazine nummer 20.

More content below the advertising