The Nutcracker and the Four Realms ***

Feestmaand december is in aantocht en dus lanceert Disney weer z’n traditionele kerstfilm. Dit jaar is dat The Nutcracker and the Four Realms, gebaseerd op de korte vertelling De Notenkraker en de Muizenkoning die de Duitse auteur Ernst Hoffmann in 1816 schreef. Maak kennis met Clara, een meisje dat op kerstavond in een magische sprookjeswereld belandt. Daar moet ze het opnemen tegen de Suikerspinfee die met een leger blikken soldaatjes de macht wil grijpen. Wat volgt is een feeëriek avontuur dat speels verwijst naar de vele balletbewerkingen van het verhaal. Wel jammer dat The Nutcracker zó (suikerspin-)zoet is, dat het glazuur spontaan van je tanden springt.

Nu in de bioscoop

Overlord ***

Als producent J.J. Abrams een ‘kleine’ film maakt – al lijkt iets naast een nieuw Star Trek- of Star Wars-deel al gauw klein – zijn dat meestal intense, aan horror grenzende scifi-werkjes uit de Cloverfield-serie. Niet zo gek dus dat veel mensen dachten dat ook Overlord wel in dat rijtje zou passen, maar dat is niet zo. Toch maakt hij het liefhebbers van bizarre taferelen weer naar de zin met dit oorlogsavontuur, waarbij een groep Amerikaanse soldaten in nazi-Duitsland wordt gedropt om een gebouw op te blazen. Maar wat ze dan ontdekken in het dorpje daarnaast… De plot heeft erg weinig om het lijf, maar als je je dikke hout graag in planken hebt, stelt Overlord niet teleur.

Vanaf 8 november in de bios

Suspiria ***

De Amerikaanse Susie (Dakota Johnson) is erg blij als ze wordt aangenomen op de Duitse dansschool van madame Blanc (Tilda Swinton). Het is de jaren zeventig, dus de Muur staat er nog, maar dat is niet het enige 'unheimische' dat Susie tegenkomt. Er is ook een oude man met een fascinatie voor de school, die wordt bevolkt door vreemde vrouwen en zo krijgen we een geinig rolletje te zien van onze eigen Renée Soutendijk. Het verhaal is afkomstig van de gelijknamige cultfilm uit 1977 en door een aantal lekker vieze scènes is ook deze nieuwe versie alleen geschikt voor dansfans met een sterke maag.

Vanaf 15 november in de bios

De 12 van Oldenheim hield meer dan een miljoen kijkers in de ban en ook al was het verhaal klaar na twaalf afleveringen, de spannende serie gaat gewoon door met een nieuw seizoen. 

Het was nooit de bedoeling dat De 12 van Oldenheim een tweede seizoen zou krijgen, maar het was zo een groot succes dat RTL wel gek zou zijn om niet door te gaan met de thrillerserie. Dat zorgde wel voor een klein probleempje. Het verhaal had namelijk een duidelijk begin en eind. In de eerste aflevering verdween een meisje en in de laatste aflevering werd uitgelegd wat er allemaal gebeurde. 

Deze maand starten de opnames van het tweede seizoen en dit wordt een compleet nieuw verhaal. In De 12 van Schouwendam gaat het plaatsje Schouwendam gebukt onder twee raadselachtige verdwijningen. Sinds 1995 ontbreekt van een 16-jarig meisje en een 17-jarige jongen ieder spoor. Als op een dag een geheimzinnige man in het dorp verschijnt, brengt dat het verleden explosief tot leven. Wie is hij en wat heeft hij met de verdwijningen van destijds te maken?

De cast is in dit tweede seizoen ook helemaal anders. De hoofdrollen zijn voor Gijs Naber (Judas), Carine Crutzen (De zaak Menten) en Huub Stapel (Flikken Rotterdam). Ook Benja Bruijning (De mannen van dokter Anne), Fockeline Ouwekerk (Moordvrouw) en Meral Polat (De Luizenmoeder) hebben ook een rolletje in de serie.

De 12 van Schouwendam is dit najaar te zien bij Videoland en begin 2020 bij RTL4.

Spectaculair en stoer

Wanted had gemakkelijk een kloon kunnen worden van The Matrix, maar in handen van regisseur Bekmambetov is het een spektakelfilm met Angelina Jolie op haar stoerst. 

Wes is een ongelooflijke loser die op een dag wordt benaderd door de stoere Fox. Zij vertelt hem dat Wes' verdwenen vader lid was van een verbond van moordenaars. Wes heeft dezelfde bijzondere talenten en met de hulp van Fox ontwikkelt hij zijn bliksemsnelle reflexen en fenomenale behendigheid. Wanneer hij uitgroeit tot een getalenteerde killer ontdekt hij dat zijn collega's gevaarlijker zijn dan gedacht. 

Na The Matrix waren slow motion vuurgevechten opeens helemaal hot. Talloze films kopieerden de actie, maar niemand slaagde erin de sciencefictionklassieker te evenaren. Wanted is de uitzondering. Het simpele verhaal is een prima kapstok voor een bak overdonderende actie en spectaculaire special effects. Pluspunt: Angelina Jolie heeft er nog nooit zo stoer bijgelopen als in deze actiefilm. 

Om 20:30 uur op Veronica.