Waar is dat feestje

Het was Henny Huisman zelf die na jaren in de luwte John de Mol belde en zei: “Zal ik eens een programma over fuifjes maken?” En ziedaar: vanaf 6 maart host de kijkbuiskoning van weleer met Waar Is Dat Feestje?! je woonkamer binnen. Wij zochten de comeback-kid op.

Vanaf 6 maart zet SBS 6 ‘Mr. Soundmixshow’ tegenover The Voice Kids op vrijdagavond. Om 21.55 uur host Henny langs de leukste feestjes van het land. Gedurfd, maar ook genieten, vindt hij.

Ben je zo’n feestnummer, Henny?

“Wel nee joh. Ik heb mijn 65ste verjaardag niet eens gevierd. M’n veertigste wel trouwens, toen heb ik de hele Euromast afgehuurd. Maar al dat gehos hoeft voor mij niet meer zo. Ik zit liever met een paar goede mensen aan een mooie tafel. Ik hou ook helemaal niet van polonaise. En ik zeg liever af dan dat ik ga.”

Article continues after the ad

Waarom dan juist dit programma? Was je niet liever gewoon in je boerderij gebleven, zoals je vorig jaar nog trots aan ons vertelde?

“Nou ja, ik heb het hier op mijn boerderij prima naar mijn zin, maar ik ben ook graag bezig. Het leek me gewoon hartstikke leuk om met allerlei mensen mee naar een feestje te gaan en daar een praatje te maken met verschillende types. En gelukkig zag John er wel wat in.”

Je hebt goed naar Glamourland gekeken.

“Helemaal niet zelfs. Gert-Jan Dröge bezocht vooral het hogere segment, terwijl ik ook bij carnavalsverenigingen en in het schnabbelcircuit aanschuif. Mooi om te zien hoe bijvoorbeeld Dries Roelvink roept dat-ie uit de Jordaan komt, maar ondertussen met een geblindeerde auto opgehaald wordt in zijn huis in de PC Hooftstraat en daarna in een winkelcentrum tussen de roltrappen en de winterjassen zijn feestje staat te vieren. En dat dus een paar keer per week.”

Waar was het leukste feestje?

“Zo’n housefeest in Rotterdam begint pas om één uur ’s nachts. Er hing een chemische zweetgeur en ze eten daar allemaal ijsjes. Dus ik at ook een ijsje om half drie. Grappig dat mensen daar op dat tijdstip ineens zin in hebben.”

Dat is natuurlijk om af te koelen van al die XTC.

“O, geen idee, maar dat zou heel goed kunnen. Deden ze daar allemaal open en bloot, drugs. Ik ben toen ook tot half vijf gebleven, maar zonder drugs. En het mooie is dat die meiden spontaan Met Z’n Allen zongen toen ik wegging.”

Ben je nog een beetje bekend in de partyscene?

“Zeker wel. Al die jongeren van nu kennen me van vroeger. En tegen het eind van de avond komen zatte mensen me steevast vertellen welke
programma’s ik zelf heb gemaakt. ‘Gerard Joling is nog bij jou begonnen’, tetteren ze dan. Of ze vragen wanneer ik weer op tv kom, terwijl ik nooit weg was.”

Waar was je dan?

“Nou, ik ben elke week wel ergens te zien, hoor. Of het nu in Shownieuws is of RTL Boulevard. Maar blijkbaar telt dat niet mee en ben je alleen op tv als je een eigen programma hebt.”

Steekt dat?

“Ben je gek, ik vind het allemaal prima. Ik ben 68 en hoef allang niet meer te werken, maar ik vind het gewoon zo leuk. Het is niet dat mijn leven ervan afhangt. Met Waar Is Dat Feestje?! kijk ik bijvoorbeeld op mijn manier naar alles wat er op zo’n feestje gebeurt en vraag ik ook alles. Vertellen mensen gewoon op camera dat Dreetje Hazes twaalfduizend euro vangt voor een half uur en dat Mick Harren voor zo’n zelfde optreden vierduizend krijgt. Of de Chinese miljonair Won Yip, die ook dat duurste penthouse van Amsterdam heeft, die laat me zien dat hij voor een ton aan vuurwerk de lucht in knalt met Chinees Nieuwjaar. En dat is dan in tien minuten weg. Hij doet dat dan echt om de boze geesten van het nieuwe jaar, het is dit jaar het jaar van de rat, te verdrijven. Dat vind ik mooi.”

Wat kijk je zelf graag op tv?

“Niks. Of ja, Netflix. Er is heel veel niks op tv. ‘Dunne soep’, zoals Joop van den Ende dat altijd noemde. Veel te veel hetzelfde, met dan weer een spelshow of een talentenjacht.”

Veel van vroeger komt terug. Lingo, De Zwakste Schakel, zelfs het Rad van Fortuin was er even. Straks ook de Soundmixshow?

“Dat heeft geen zin, joh. Waarom zou je je verkleden als iemand anders, terwijl je ook kunt meedoen aan The Voice? Uiteindelijk komen ze allemaal uit dezelfde vijver: mensen die willen laten zien dat ze goed kunnen zingen. Mijn kracht zat juist in het praatje eromheen. Maar daar is geen tijd meer voor. Je gaat niet meer anderhalf uur kijken naar vier optredens van drie minuten en verder geklets. Grappig is trouwens wel dat die tv-kok met dat gekke haar, Rudolph van Veen, speciaal voor dat praatje meedeed aan de Soundmixshow. Die wilde gewoon op tv en koos een nummer uit van de Sex Pistols waarin het totaal niet om zijn zangkwaliteit draaide. Maar weet je, ik ben geen terugkijker. Dat was toen en het is goed zo.”

En Waar Is Dat Feestje? is dus geen remake van Glamourland?

“Nee, het is een inkijkje in feestend Nederland, door mijn ogen. Waarbij de voice-over me ook flink te kakken zet af en toe. Ik heb miljonairs gesproken bij de Quote 500, was op de verjaardag van Frits Barend en deinde mee van links naar rechts met de Snollebollekes op het Winterfest. Op een druk feest praat ik liever met de barman dan met de knappe dames met hun opgespoten lippen. Gesjanst wordt er toch wel, maar dat raakt me niet. Ik ben al 45 jaar dol op mijn Lia. Ik heb pas echt een leuke avond als ik de toiletjuffrouw kan laten vertellen wat die drie vrouwen toch samen in dat kleine hokje doen. Da’s toch gewoon genieten?” 

Waar Is Dat Feestje?! is vanaf vrijdag 6 maart te zien om 21:55 uur op SBS6.

Dit interview staat in Veronica Magazine, nummer 9.

More content below the advertising